A nemusí se pokaždé jednat, jak upozorňuje policie, o trestný čin nebo přestupek.

„Jedná se o nabídky práce, které mohou být ve finále neprofesionálně provedené a předražené,“ upřesnila policejní mluvčí Dagmar Jiroušková. „Tachovští policisté mají poznatky o nesolidních nabídkách práce ze strany účelově vzniklých firem s legálně zřízenou živností, které se v současné době vyskytují na Tachovsku,“ dodala.

Policistům se podařilo zjistit, že tyto firmy oslovují nejen obyvatele regionu, ale také různé právnické subjekty včetně obecních či městských úřadů. „Své služby nabízejí jak osobně, tak prostřednictvím e-mailu, který hromadně rozesílají. Jedná se zpravidla o cizince, kteří nabízejí klempířské a asfaltérské práce.“

LÁKAVÉ, ALE PŘEDRAŽENÉ

Problém celého jednání spočívá zejména v tom, že ceny za práci jsou často domlouvány ústně a bez uzavřené smlouvy o provedení práce. „V řadě případů se jedná o nabídku, kdy je práce prováděná okamžitě, aniž by měl zákazník čas si nabídku řádně promyslet. Případným zájemcům se tyto nabídky mohou zdát být lákavé, avšak vzhledem ke kvalitě neprofesionálně provedené práce, jsou ve skutečnosti předražené,“ popsala problém Jiroušková.

Konečnou částku za provedené práce ale podle policie zhotovitel často navýší o nepředvídatelnou částku, která ani provedené práci neodpovídá. „Vzhledem k tomu, že se v těchto případech často nejedná o podezření ze spáchání přestupku či trestného činu, které jsou v kompetenci řešení policie, nespokojeným zákazníkům nezbývá nic jiného, než se obrátit na občansko-právní soud a spravedlnost vymáhat touto cestou,“ uvádí policejní mluvčí.

DÁVEJTE SI POZOR

Policisté proto občanům doporučují, aby byli v podobných situacích obezřetní a na firmu nabízející své služby si zjistili reference, pokud jsou nějaké dostupné. „Samozřejmě je dobré se informovat o cenách nabízených prací i u konkurenčních společností,“ uzavřela Jiroušková.

Další část kostela je dokončena.
Další část kostela je dokončena