„Obvinit oba muže se tachovským kriminalistům podařilo na základě důkladného šetření, kterým v uplynulých měsících zabývali. A to nejen na Tachovsku, ale i na Domažlicku," upřesnila mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková.

Obvinění

Devětadvacetiletému muži z Domažlicka sdělil policejní komisař obvinění ze spáchání pokračujícího zločinu krádeže spáchaného z části samostatně, z části formou spolupachatelství, dále z pokračujícího přečinu poškození cizí věci spáchaného formou spolupachatelství a z pokračujícího přečinu neoprávněné užívání cizí věci spáchaného formou spolupachatelství.

Starší muž z Tachovska je obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže spáchaného formou spolupachatelství, pokračujícího přečinu poškození cizí věci spáchaného formou spolupachatelství a pokračujícího přečinu neoprávněné užívání cizí věci spáchaného formou spolupachatelství.

První lup ve Staňkově

První případ, na kterém se jeden z dvojice obviněných podílel, se stal ve Staňkově na Domažlicku. „Mladší z mužů se měl na přelomu loňského a letošního roku vloupat do objektu, ze kterého měl odcizit 24 měděných plechů o různých rozměrech, 200 kilogramů měděného odpadu a 40 kilogramů mosazného odpadu," uvedla policejní mluvčí.

Dále si měl odnést různé nářadí a ze zaparkovaných vysokozdvižných vozíků odčerpat 130 litrů motorové nafty. Majiteli tak byla způsobena škoda za bezmála 291 tisíc korun.

Řádění ve Vysočanech

V polovině února udeřili muži společně. Za objekt svého řádění si vybrali firmu ve Vysočanech u Boru, ve které byl jednatřicetiletý obviněný z Tachovska zaměstnán.

Z kanceláře manažera pak měli odcizit tři tankovací karty s PIN kódy a jejich prostřednictvím celkem v osmi případech neoprávněně natankovat a zakoupit dálniční známky. „Škoda, kterou tak měli obvinění způsobit, přesáhla 70 tisíc korun. K odvozu pohonných hmot navíc měli použít firemní vozidlo, neboť starší z pachatelů věděl, kde jsou klíče k autu uložené. Poté vůz vrátili na parkoviště firmy," popsala Jiroušková.

Počátkem března uvízla v hledáčku povedené dvojice prodejna v Boru. Z její pokladny vzali bezmála 700 korun a ještě si odnesli stolní počítač. Ve skladu objevili balík s novým horským kolem, které si také přivlastnili. Celková škoda v tomto případě přesáhla 50 tisíc korun.

Zpátky na Domažlicko

Po borské anabázi se dvojice pachatelů přesunula opět na Domažlicko, tentokrát do Kdyně. Tam měli za pomoci násilí vniknout do jednoho baru. „Z něho se po jejich návštěvě ztratila finanční hotovost přesahující 72 tisíc korun. Z baru a z lednice si měli odnést alkohol, nealkoholické nápoje, cigarety a potraviny za více než tři tisíce korun. Poté měli poškodit sedm automatů, ze kterých měli vzít finanční hotovost. Na poškozených věcech přesáhla celková škoda 28 tisíc korun a na odcizených pak vznikla škoda za více než 187 tisíc korun.

Útěk před majitelkou

Dalším cílem pachatelů se stala Přimda. Při první akci se museli spokojit jen s tím, že se umyjí. Protože je při pokusu o vniknutí do kanceláře vyrušila majitelka objektu, do něhož se vloupali, stačili si odnést jen prací prostředek a tekuté mýdlo a utekli. V tomto případě celková škoda přesáhla 700 korun.

Ve druhém případě v Přimdě už měli více štěstí a přišli si na skoro 150 tisíc korun. Z objektu měli odcizit přes 108 tisíc korun z celkem 13 různých výherních automatů a jednoho jukeboxu. Dále měli vzít kovový trezor s finanční hotovostí 40 tisíc korun.

V Boru spadla klec

Posledního protiprávního jednání se pachatelé měli dopustit v polovině března letošního roku v Boru. „Tam měli vniknout do prodejny, ze které si měli odnést různé malířské potřeby za více než 27 tisíc korun a z pokladní kasy měli vzít téměř sedm tisíc korun. Celková škoda na poškozených a odcizených věcech přesáhla 38 tisíc korun," uvedla mluvčí tachovské policie.

Kolik jim hrozí

Pokud budou oba muži odsouzeni, tak mladšímu z pachatelů hrozí trest odnětí svobody na dva až osm roků. Starší může být potrestán mimo jiné i odnětím svobody na jeden rok až pět let.