Čtením výpovědí svědků, tedy přímo běženců, pokračoval ve čtvrtek u Okresního soudu v Tachově proces s maďarskými převaděči Zoltánem Kapineczem a Menyhértem Sásem, kteří téměř osmdesát migrantů převáželi. Vzhledem k velkému počtu svědeckých výpovědí, kterých bylo včera přečteno 45, odložil soudce líčení na 17. března.

Migranti z maďarského kamionu pocházeli především ze Sýrie, Pákistánu, Afghánistánu. „Mám čtyři dcery, pro které je život v Afghánistánu nebezpečný. Skupiny fanatiků tam běžně znásilňují ženy na ulicích, proto jsme chtěli odejít do bezpečného světa," uvedl v jedné výpovědi padesátiletý Sultamin.

Strastiplná cesta vedla jeho a celou rodinu z Afghánistánu do Pákistánu a odtud pak do Íránu a Turecka. Na každých hranicích museli použít služeb převaděčů, než se dostali do Maďarska. „Tam nám řekli, ať nastoupíme do kamionu. Neviděli jsme ani řidiče, ani spolujezdce. Nastoupili jsme. Jedno dítě jsem držel v náručí, druhé jsem měl na kolenou a takhle se jelo několik hodin, bez vody, bez jídla, nemohli jsme na záchod, vzduchu taky moc nebylo. Auto asi dvakrát na chvíli zastavilo, ale ven jsme nemohli. Až když auto zastavili policisté," popsal cestu Afghánec. V Maďarsku zaplatil podle výpovědi za celou rodinu 1600 euro.
„Chtěli jsme se dostat do svobodného světa. Jsme vzdělaní a chtěli jsme v Evropě dát vzdělání i dětem. Všude jinde je to lepší, než u nás. Musím poděkovat české policii, chovali se k nám velice slušně," stálo dále ve výpovědi.

Podobné byly všechny výpovědi, které soudce Miroslav Vajgant při čtvrtečním líčení četl.

Cesta malého nákladního auta se 76 uprchlíky skončila 31. července loňského roku u Ostrova u Stříbra. Posádka auta, jednapadesátiletý Zoltán Kapinecz a čtyřicetiletý Menyhért Sás skončili ve vazbě v borské věznici. Podle obžaloby mohou být zapojeni do organizované převaděčské činnosti.

Oba cizinci už v lednu u soudu popřeli, že by o uprchlících v nákladním automobilu věděli. „Když nás policisté u Ostrova zastavili, byl jsem překvapen, co jsem v nákladním prostoru viděl," tvrdil před soudem Kapinecz.

Podobně mluvil Sás. Ten nejprve využil práva nevypovídat, ale posléze požádal o zkrácené řízení a včera u soudu v podstatě potvrdil slova svého kumpána. „Věřil jsem mu, že jedeme do Německa pro vysokozdvižný vozík. Nic jsem nekontroloval, hned jsme vyjeli," uvedl.

Podle výpovědí obžalovaných si v Maďarsku převzali nákladní automobil Iveco, kterým měli jet do Norimberka. „Klíče od auta jsem převzal od svého kamaráda a protože nemám řidičák, oslovil jsem Menyhérta Sáse, jestli by se mnou do Německa nejel," vypověděl už při lednovém líčení Kapinecz. „Auto jsme nekontrolovali, veškeré doklady byly v pořádku v kabině, tak jsme hned vyjeli," dodal.

Obžalovaní se shodli na tom, že netuší, jak se migranti do vozu dostali. Ani si nevšimli, že by vozidlo vezlo nějakou zátěž. S nákladním autem vyjeli 30. července večer z Maďarska, projížděli Slovenskem, kde udělali jednu zhruba dvouminutovou zastávku na vykonání hygienické potřeby, další přestávku si udělali u Brna. Na jednom z dálničních odpočívadel údajně stáli 15 až 25 minut.

Následně oba cizinci pokračovali po dálnici směrem k německým hranicím a policie jejich vůz zastavila 31. července v 7.45 hodin .

Policie oba cizince podezírá ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.

Uprchlíky, kteří v malém nákladním automobilu cestovali, pak ještě ten den večer odvezly autobusy do areálu cizinecké policie v Plzni.
O oba Maďary projevila zájem také německá policie. Má totiž podezření, že převaděči mají na svědomí více podobných akcí, do Německa mohli převézt stejným způsobem stovky ilegálních migrantů. Policisté totiž zjistili, že vozidlo neprojíždělo republikou poprvé.

Německá policie požádala cestou právní pomoci o jejich vydání. Krajský soud v Plzni nakonec rozhodl, že budou vydáni po pravomocném ukončení trestního řízení v České republice. V Německu oběma mužům hrozí vyšší trest než v Česku.

Oldřich Voráček