Plzeňský krajský soud začal ve čtvrtek projednávat případ Plzeňana Václava Dohnala. Obžaloba muže viní z toho, že loni v dubnu v Trhanově na Domažlicku napadl pěstmi svého kamaráda Zoltána Ž., u kterého bydlel. Způsobil mu dvojnásobnou zlomeninu čelisti. Poté měl Dohnal, který byl v minulosti opakovaně trestán, zmlátit i svého dalšího známého Stanislava M.

„Poškozený měl vyzvat obžalovaného, aby se odstěhoval z jejich společné domácnosti, načež ten reagoval útokem pěstmi. Výsledkem byly dvě zlomeniny v oblasti čelisti. Obžalovaný měl téhož dne napadnout i dalšího muže,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Durná.

BUŠIL DO MĚ VÁLEČKEM NA TĚSTO, HÁJIL SE

Dohnal, který je už několik let bez práce, se vinen necítí. „Ve výpovědi mi spousta věcí nesedí. Zoltána jsem pěstmi nenapadl. Také není pravda, že po mně chtěl, abych se od něj odstěhoval,“ řekl ve čtvrtek před soudem.

Ilustrační foto.
Návštěvu umírající matky muž zneužil k natočení videa, kde osočuje zdravotníky

„Ten den jsme byli doma a něco popili. Začali jsme se se Zoltánem o něčem dohadovat. Poté jsem ho chytil pod krkem. Škrábl jsem ho na bradě, ale nedal jsem mu pěstí. Pak mě pěstmi napadl Standa. Začal jsem se bránit a udeřil jsem ho také. Když jsem ho mlátil, Zoltán do mě bušil vařečkou a válečkem na těsto,“ dodal Dohnal.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že obžalovaný je rizikový pro společnost a je schopen uvědomit si důsledky svého jednání. „Je závislý na alkoholu a tabáku. Pokud se napije, neumí přestat,“ uvedl soudní znalec.

Soud bude pokračovat v dubnu výslechem poškozených. Obžalovanému hrozí deset let ve vězení.