Krajský soud v Plzni se v pátek začal zabývat případem násilí na dítěti, které bude mít pravděpodobně následky do konce života.

Obžalovanou je 26letá žena, která koncem března na ubytovně ve Stříbře na Tachovsku zfackovala a poté upustila na zem svého osmiměsíčního syna. Vše se stalo 25. března pozdě večer, kdy dítě nechtělo přestat plakat a bylo neklidné. „Obviněná ho rukou udeřila do oblasti levé tváře a ucha. Když nezletilý začal plakat ještě více, vytáhla ho z kočárku za obě ručičky a přibližně z výšky svého pasu ho odhodila na podlahu z parket pokrytou kobercem, i když bylo zřejmé, že tím může způsobit dítěti vážná zranění," uvedl u soudu státní zástupce Martin Rykl.

Pomoci se dítěti dostalo až o tři dny později, kdy ho jeho matka přivezla na pohotovost. V tu dobu byl už ale chlapec v bezvědomí. Následoval letecký transport do plzeňské fakultní nemocnice, kde byl chlapec téměř měsíc hospitalizován.

Dítě spalo na zemi

Obžalovaná u soudu odmítla vypovídat a řekla jen, že situace lituje. Soudkyně přečetla původní výpověď, kterou žena uvedla na policii 30. března.

Podle výpovědi žena i se svým partnerem, kvůli němuž zhruba dva týdny před událostí opustila otce dítěte, celý den pila víno. Pozdě večer prý začal být syn protivný a plakal.

„Chytila jsem ho za ručičku a pravou rukou jsem mu dala facku. Poté jsem měla strašný pocit. Pořád plakal, ale nakonec se ztišil. Vzala jsem ho za obě podpaží a chtěla jsem ho hodit do peřin na zemi, kde spal. Hodila jsem ho a uslyšela jsem dutou ránu, nevím, jestli se hlavou udeřil ještě o skříň," vypověděla. Syna poté uložila do peřin a šla spát. Žádné zranění na jeho obličeji prý v tu chvíli neviděla.

O chlapečka se rodiče nezajímali

Zdravotní stav chlapečka se ale postupně začal zhoršovat. O dva dny později hůře dýchal a byl bledý. „Přítel mi řekl, ať s ním jdu k doktorovi. Měla jsem strach z toho, co se bude dít, proto jsem čekala dva dny," uvedla žena, která na pohotovosti řekla, že jí dítě vypadlo z kočárku. Během následujících dní, kdy byl chlapec v bezvědomí v nemocnici, se o něj ona ani jeho otec nezajímali. Podle obžalované to bylo mimo jiné proto, že v tu dobu neměla peníze.

Mimo krevních výronů na obličeji došlo u dítěte k rozsáhlému poškození mozku a projevila se u něj také epilepsie. Podle soudní znalkyně má dítě obrnu levých končetin a je velmi pravděpodobné, že bude mít trvalé následky. Pokud by se dostalo do rukou lékařů dříve, rozsah zranění nemusel být tak velký.

Obžalovaná, které za těžké ublížení na zdraví hrozí až dvanáct let ve vězení, je matkou dalších čtyř dětí. Kvůli týrání je soud matce 
v minulosti odebral a jsou v pěstounské péči.