V souvislosti s potíráním drogové trestné činnosti si tak mohou kriminalisté připsat další úspěch. „Na základě provedeného šetření, výslechů a domovních prohlídek mohl policejní komisař v uplynulých dnech zahájit trestní stíhání čtyřiatřicetiletého muže, kterého obvinil ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ sdělila Deníku policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Kriminalisté zjistili, že si muž minimálně od března loňského roku do předminulého týdne zajistil vybavení, pomocí kterého zařídil dva pěstební stany a vybudoval si tak pěstírnu v jedné místnosti domu svého příbuzného v malé obci na Plánsku. „V ní za pomoci umělých hnojiv postupně vypěstoval a nejméně v pěti sklizních také sklidil minimálně 350 rostlin indického konopí.“ dodala mluvčí s tím, že rostliny sušil a získal skoro dva kilogramy konopí.

„Drogu používal pro vlastní potřebu, ale i pro distribuci dalším osobám. Dále si v areálu domu objektu obviněný muž vybudoval indoor pěstírnu v místnosti ukryté ve sklepě bývalého septiku, který pro účely pěstování konopí takto upravil,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková a dodala, že v této sofistikovaně ukryté místnosti minimálně od letošního února do letošního září ve třech případech postupně vypěstoval vždy 100 rostlin konopí, kdy ze tří sklizní získal 4 500 až 5 100 gramů marihuany. V době svého zadržení v bývalém septiku a v jednom ze stanů, který se nacházel uvnitř domu, obhospodařoval 100 kusů vzrostlých rostlin konopí, navíc v pěstebním stanu v místě svého trvalého bydliště v téže vesnici měl osm sazeniček konopí.

Kriminalisté zjistili, že obžalovaný muž získanou drogu distribuoval minimálně od října roku 2017 nejméně třem osobám a od března loňského roku k těmto uživatelům přibylo dalších sedm odběratelů. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků kriminalisté nalezli a zajistili čtyři plně vybavené pěstební stany s příslušnou elektrotechnikou a vzduchotechnikou, různá hnojiva a chemické prostředky v celkem 17 kanystrech, více než 100 rostlin konopí v různých stádiích růstu a přes dva kilogramy sušiny včetně obalů, která při provedeném testu reagovala jako marihuana. „Kromě toho kriminalisté zajistili další věci spojené s pěstováním konopí a distribucí marihuany. Obviněný muž je trestně stíhaný na svobodě,“ informovala Dagmar Jiroušková.

Koprologické vyšetření, tedy analýzu trusu, podstoupili už druhým rokem psi z útulku u Šmudlinky.
Psi z útulku se podrobili testům