Mladšího muže ještě policie navíc obvinila z přečinu výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem a z přečinu nedovolené výroby a držení pečetidla státní pečeti a úředního razítka. „Na základě provedeného šetření se podařilo kriminalistům zjistit, že od července roku 2015 do října loňského roku oba muži zajišťovali nelegální dovoz cigaret a následně také jejich nelegální distribuci na území České republiky, zejména v Praze – Modřanech, na území okresů Tachov a Cheb,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Jiroušková.

Starší z mužů podle policejní zprávy nakoupil od dosud neustanovené osoby celkem 3150 kartonů cigaret různých značek a 150 kilogramů tabáku, které následně dál distribuoval. „Jeho jednáním tak došlo ke zkrácení minimální daňové povinnosti na spotřební dani a zkrácení daně z přidané hodnoty ve výši přes 2,2 milionu korun,“ sdělila dále mluvčí.

Mladší pachatel pak z ciziny zajistil minimálně ve dvou případech dovoz 1850 kartonů cigaret. Cigarety prodával a kromě toho v Praze přechovával bezmála 1300 kilogramů tabáku, který prodával dalším osobám. Kriminalisté při prohlídkách zajistili také přes 151 kilogramů různých látek obsahujících látky s anabolickým nebo jiným hormonálním účinkem, které muž přechovával. „Tím zkrátil minimální daňovou povinnost na spotřební dani a na dani z přidané hodnoty v celkové výši přes 4,9 milionu korun.“

Pachatel také přechovával v jedné garáži v Praze neoprávněně vyrobené kulaté razítko Ministerstva vnitra s vyobrazením malého státního znaku České republiky.

Starší z obviněných mužů je trestně stíhaný na svobodě, mladší je ve vyšetřovací vazbě v Německu pro páchání násilné trestné činnosti na území tohoto státu. „V případě odsouzení staršímu z obviněných hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let, mladšímu za výše uvedenou trestnou činnost hrozí stejná trestní sazba,“ dodala mluvčí.

Práce na mostu před obcí Březí již začaly. Řidiči budou muset počítat s měsíční uzavírkou.
Uzavírka mostu potrvá měsíc