„K nepřiměřenému trestání dětí mělo docházet v době od začátku roku 2008 do srpna 2010,“ uvedl státní zástupce Leoš Vaník. Manželé (zákon na ochranu nezletilých obětí trestných činů nedovoluje uvést informace vedoucí k odhalení totožnosti obětí), kteří už spolu ale v současné době nežijí, tou dobou vychovávali čtyři děti – dvě měla obviněná žena z předchozího vztahu, dvě s obžalovaným. Terčem útoků rodičů měly být tři nejstarší děti. Zatímco muž měl neúměrně trestat nevlastního syna a dceru, žena tři děti s výjimkou nejmladšího.

„Obžalovaný měl bít děti rukou i páskem přes zadek, záda, měl do nich kopat, když ležely na zemi, nutil je nepřiměřenou dobu klečet s rukama za zády,“ uvedl jen několik z mnoha dalších případů fyzického trestání soudce Josef Junek. Když například nejstarší chlapec nechtěl jíst koprovou omáčku a pozvracel se, nevlastní otec ho měl kopnout do břicha. Nevlastní dceru měl chytit za nohy hlavou dolů, vyzvednout do výšky a posléze ji pustit.

Za obžalovaným nezůstávala pozadu ani jeho partnerka. „Facky, bití páskem, koštětem, vařečkou, píchnutí vidličkou, hození nožem po dítěti, rány pěstí do nosu,“ vyjmenoval soudce.

Třetí dítě v pořadí bylo už ve věku dvou a půl měsíce poprvé ošetřováno u lékaře poté, když údajně spadlo na zem bez cizího zavinění. Dvakrát byl tento chlapec hospitalizován ve Vinohradské nemocnici s opařeninami. Vulgarismy, které rodiče vůči svým dětem měli podle spisového materiálu používat, jsou nepublikovatelné.

„Byla to taková italská domácnost. Prali se, řvali na sebe i na děti, do toho křičely děti,“ popsala sousedka v roli svědkyně. Uvedla, že obžalovaný dělal rozdíly mezi vlastními a vyženěnými dětmi. Obviněný muž byl podle ní často pod vlivem alkoholu. „Všeobecně se vědělo, že děti mívají hlad, sousedi jim občas něco dali k jídlu. Ale svědkem toho, že by byly neúměrně trestány, jsem nebyla.“

Podobně vypovídali i další svědci z řad známých a kamarádů rodiny – časté hádky, rvačky manželů, vulgární nadávky. Žádné neúměrné trestání dětí prý ale neviděli.

„Dnešní svědci, kteří byli většinou z okruhu známých, nevypovídali, že by přímo viděli násilí na dětech. Lze to ale dovozovat například ze změn v chování dětí, ze stop po bití, o nichž vypovídali učitelé, kterým se i svěřovaly a vyprávěly o tom, jak jsou ponižovány,“ uvedl státní zástupce.

„Rodiče připouštějí, že děti občas potrestali, ale nikdy to nemělo přesáhnout běžnou mez,“ uvedl soudce Junek.

Soud pokračuje výslechem svědků ještě dnes. Rozsudek ale nebude vynesen, protože se pro nemoc omluvila soudní znalkyně. Proto bude jednání odročeno.