Sbalil miliony, které mu nepatřily, a utekl do Thajska. Jenže se ho podařilo vypátrat a vloni v létě byl deportován do České republiky a vzat do vazby. Teď stanul jedenašedesátiletý plzeňský podnikatel Bohumil Kámen před Krajským soudem v Plzni. Majitel několika směnáren se zpovídá ze zpronevěry, za kterou mu hrozí odnětí svobody na pět až deset let.

Obžaloba Kámena viní z toho, že jako osoba ovládající společnost N.59, a. s., která se zabývala bezhotovostními obchody s cizí měnou a za tím účelem přijímala finanční prostředky, v období od 4. ledna 2012 do 20. prosince 2017 v osmi případech finanční prostředky na účtu své společnosti od poškozených k sjednanému účelu nepoužil, ale ponechal si je pro vlastní potřebu.

Podle mluvčí Krajského soudu v Plzni Jany Durné způsobil tímto obžalovaný škodu převyšující částku 19 milionů korun.

„Krajský státní zástupce v obžalobě navrhl uložení nepodmíněného trestu odnětí svobody ve výměře šest let se zařazením do věznice s ostrahou,“ sdělila Durná.

Počítačový program vrací lidem jejich hlas. Na snímku je Jindřich Matoušek z Fakulty aplikovaných věd ZČU.
Počítačový program z Plzně vrací lidem jejich hlas

Obžalovaný Kámen včera před soudem vinu popřel. Vypovídal jen krátce a odmítl odpovídat na dotazy.

Soud vyslýchal jednu ze svědkyň případu. „Byla jsem zaměstnankyní pana Kámena. Setkala jsem se s ním celkem třikrát za celou dobu, a to na pobočce jedné směnárny. Nemohu na něj říct jediné křivé slovo,“ uvedla svědkyně.

Líčení bude pokračovat v dalších dnech. Předvoláno by mělo být postupně bezmála dvacet svědků.