Podle spisu Slepička v inkriminovaný den v přesně nezjištěné době mezi 16 a 16:40 hod. po předchozí rozepři a fyzické potyčce opakovaně zaútočil dýkou s oboustranným ostřím na svého spolubydlícího Attilu Maté (51). Své oběti způsobil řadu řezných ran v obličeji a na krku a bodnou ránu do hrudníku, která mířila rovnou do srdce. Muž na místě zemřel vzhledem k masivnímu krvácení do osrdečníku. Motivem činu byl přitom zcela malicherný spor o způsobu přípravy kuřete mezi oběma muži.

Obžalovaný před soudem uvedl, že si toho moc nepamatuje. „Atila mi moc neseděl, ale to na ubytovně asi nikomu. My dva jsme se pořád hádali, byl věčně opilej, chrápal a neuklízel," řekl k soužití se svým spolubydlícím. „Ten den byl ožralej už ráno a že jdem na pivo. Tak jsme šli, nezůstalo u jednoho, do toho jsme dávali panáky rumu. Když jsme se vrátili na ubytovnu, rozhodli jsme se, že si uděláme kuře. No a on ho chtěl dělat na vodě a já na oleji, tak jsme se pohádali a on mi dal pánví do palice, pak si moc nepamatuju, šel jsem do hospody a pak jsem pořádně probral až na policii," vysvětloval Slepička senátu. Jak vyplynulo z jeho výpovědí v přípravném řízení, po ráně pánví žalovaný Atilu vystrkal na chodbu. „Já si vzal do ruky dýku, kterou jsem za pasem nosil od té doby, co jsem dostal na budku…no a on asi zakopl o schod a napíchl se na ten nůž. Moc toho lituju, tohle jsem nechtěl udělat," vypověděl tehdy. Z dalších výslechů bylo jasné, že oba muži za celý den bez jakéhokoli jídla každý vypili po deseti pivech a deseti velkých rumech a k tomu semičku whisky.

„V životě jsem nikomu neublížil, ten nůž jsem měl v ruce jen na zastrašení. Teď jsem pět měsíců ve vazbě dost přemýšlel, jak se to všechno mohlo stát. Necítil jsem totiž, že bych ho píchnul. Podle mého si buď naběhl na nůž, nebo zakopl a napíchl se na něj, nebo jsem mu možná chtěl dát pěstí, a měl jsem v ruce tu dýku…" rozjímal před soudem dál Slepička. „Já to chápal jako nehodu, myslel jsem, že jen omdlel. Vedle něj jsem viděl svoji dýku, říkám si, ta je moje. Tak jsem ji vzal a šel na pivo," dodal. Řezné rány na obličeji a krku poškozeného vysvětloval, že se asi Atilovi bránil. Záchranáře, kteří napadeného pak marně oživovali, zavolal jiný muž. Slepička byl v minulosti už 20krát ve výkonu trestu, z toho posledního se vrátil v dubnu 2012, tedy osm měsíců před svým činem s tragickým koncem.