Krajský soud v Plzni poslal v pátek na deset let do věznice s ostrahou Filipa G., který na konci ledna letošního roku zavraždil svoji manželku. Muž ji nejprve praštil a poté kopl tak, že se hlavou několikrát uhodila o skříňku a upadla do bezvědomí. Obžalovaný pak ženu uškrtil a pustil plyn z propanbutanové láhve. Mrtvou ji následně odtáhl do postele a lehl si vedle ní. Ještě se řízl do zápěstí ruky, po několika hodinách pak dvojici v mobilheimu ve Svinné na Tachovsku našel příbuzný. U ženy přivolaný lékař konstatoval smrt, muže lékaři dokázali zachránit.

Muže v kritickém stavu převezli záchranáři do nemocnice, ženě již nebylo pomoci.
Zardousil partnerku, pak chtěl spáchat sebevraždu. Muže obvinili z vraždy

Za vraždu poslal soud Filipa G. do vězení na deset let. Odsouzenci hrozilo až osmnáct let za mřížemi. „Došlo k úmyslnému uškrcení poškozené. V době, kdy se vražda stala, byl obžalovaný příčetný,“ uvedl v pátek u soudu předseda senátu Martin Kantor. Polehčují okolností byla v tomto případě skutečnost, že obžalovaný nebyl doposud soudně trestán a nad činem projevil lítost.

Manželé měli dlouhou dobu finanční problémy. Ty vygradovaly po narození syna. Právě potíže s penězi dvojici drtily tak, že se odstěhovali do mobilheimu na Tachovsku. Pár plánoval stavbu domu, avšak kvůli velkým dluhům u příbuzných i nebankovních institucí si ji nemohli dovolit. Muž tvrdil, že vše splatí, poté si i vymyslel výhru v loterii. „Počítali jsme každou korunu, ten den jsme se pohádali, já si vzal prášky na spaní a v pokoji si sedl na postel a řízl se žiletkou do ruky, ani neznám důvod. Motal jsem se, nepamatuji si, co jsem dělal,“ uvedl už dříve Filip G., když rekapituloval osudný večer 31. ledna.

Manželka se mu snažila zakrýt ránu utěrkou, muž ale zareagoval brutálním atakem, který skončil jejím zabitím. Filip G. pak tělo odtáhl na postel, pustil plyn a znovu se řízl do zápěstí. Probral se, až když ho resuscitovali. „Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Strašně se omlouvám rodině. Cítím obrovskou prázdnotu. Každou chvíli toho budu litovat a nikdy se s tím nevyrovnám. Moc jsem ji miloval a budu ji milovat do konce života,“ uvedl v pátek u soudu obžalovaný.

Jako náhradu nemajetkové újmy musí Filip G. uhradit sestře zavražděné 350 tisíc korun. Rozhodnutí soudu není pravomocné, lhůtu pro odvolání si ponechal státní zástupce i obžalovaný.

Vazební zasedání k vraždě ze Zdemyslic
FOTO, VIDEO: Chtěl jsem ji zabít, řekl u soudu obžalovaný z vraždy spolužačky