Případ brutální vraždy, která se odehrála začátkem tohoto roku ve Svinné na Tachovsku a obžalován z ní je Filip G., začal řešit Krajský soud v Plzni.

Dvaatřicetiletý muž si po předchozím konfliktu s manželkou v dětském pokoji pořezal zápěstí pravé ruky. Když ho žena začala ošetřovat, minimálně jednou ji udeřil a kopl do hlavy tak silně, až se hlavou udeřila o skříňku a upadla do bezvědomí. Potom ji podle obžaloby zardousil, pustil plyn z desetikilogramové propanbutanové láhve, odtáhl ji do postele a lehl si vedle ní. O několik hodin později je nalezl příbuzný. Na místo vyjeli záchranáři a kvůli unikajícímu plynu také hasiči.

Muže v kritickém stavu převezli záchranáři do nemocnice, ženě již nebylo pomoci.
Zardousil partnerku, pak chtěl spáchat sebevraždu. Muže obvinili z vraždy

Muže v kritickém stavu zdravotníci transportovali do Fakultní nemocnice Lochotín v Plzni, ženě přivolaný lékař nedokázal pomoci a konstatoval smrt. Podle svědků chtěli manželé stavět dům a měli mnoho plánů do budoucna, ale často se hádali.

Přiznal to i obžalovaný. U soudu uvedl, že mezi ním a jeho ženou nastaly hádky a problémy po narození syna. „Počítali jsme každou korunu, ten den jsme se pohádali, já si vzal prášky na spaní a v pokoji si sedl na postel a řízl se žiletkou do ruky, ani neznám důvod. Probral jsem se, až když mě resuscitovali. Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Strašně mě to mrzí, kdyby tak šel vrátit čas,“ řekl.

Vysvětloval, že měli finanční problémy, hypotéku, kterou si vzali kvůli koupi pozemku, na kterém chtěli stavět. A chtěli ji vyřešit prodejem bytu. Podle posudku z oboru zdravotnictví ale muž jednal čistě ze vzteku, přestože trpí schizotypní poruchou. Když se rozčílí, jedná náhle a má před očima tmu. Jednání bude u krajského soudu pokračovat výslechy dalších předvolaných svědků a především odborníků. Soudce povolil po skončení jednání obžalovanému minutu rozhovoru s jeho matkou. Zamítl ale návrh na zrušení jeho vazby. „Existuje důvodné podezření, že se dopustil jednání, pro které je obžalován, a je riziko, že by se mohl pokusit o útěk. Navíc se obžalovaný ve své výpovědi k činu téměř doznává,“ vysvětlil včera předseda senátu Martin Kantor. Obžalovanému hrozí, pokud mu bud e prokázána vina, až osmnáct let vězení.

Ilustrační foto.
Pálenky letos značně podraží