Když viděl Petr Oswald (25) svoji bývalou přítelkyni s jiným mužem, zatmělo se mu před očima. Sedl do auta a rozjel se na ně. Petr M. ještě stačil Elizabeth S. odhodit stranou, ale sám už uskočit nestihl a auto ho srazilo. Když ležel na zemi, Oswald mu podle obžaloby, která zazněla u Krajského soudu v Plzni, ještě přidal ránu pěstí. V nemocnici skončil nejen Petr M., ale i mladá žena, která měla zlomenou nohu. Obžalovanému hrozí za pokus dvojnásobné vraždy až výjimečný trest.

Oswald se s Elizabeth S. seznámil vloni v lednu. „Vzali jsme to hopem, během týdne jsme spolu bydleli. Velký dojem na mě udělalo, jak se chovala ke své dceři,“ řekl soudu Oswald, který přiznal, že v minulosti byl opakovaně soudně trestán, a to mj. pro rvačky. V novém vztahu se ale rozhodl polepšit, našel si dokonce práci, aby uživil rodinu. Přesto však začaly hádky a dvojice se letos v dubnu rozešla. Podle obžaloby se s tím ale mladík ze Sokolovska nesmířil. „Z různých telefonních čísel ženě psal, ať se k němu vrátí. Čekal na ni v autě a vyhrožoval jí, že pokud se k němu nevrátí, zabije ji,“ uvedl v obžalobě státní zástupce a dodal, že vše vyvrcholilo 18. května, kdy si Oswald na Elizabeth S. opět počíhal. Když sedla do auta k jinému muži, pronásledoval je po městě. Na parkovišti pak zařadil zpátečku a začal na ně prudce couvat. Srazit se mu podařilo jen muže, kterého pak ještě udeřil do hlavy. Těžce zraněný musel být operován a hospitalizován v nemocnici, zraněna byla i žena. „Ke smrti obou poškozených nedošlo jen náhodou,“ dodal žalobce.

Petr Oswald u Krajského soudu v Plzni.Zdroj: Deník / Milan Kilián

„Není pravda, že bych ji pronásledoval. Ještě ten den jsme spolu spali, bylo to dobrovolné. Ale to, co se stalo ten večer, přiznávám. Pamatuji si, že jsem pomalu začal couvat a pak už nic, probral mě náraz auta do lampy. Petr ležel na zemi, byl bezvládný. Tak jsem ho fackoval, aby se probral. Když ho pak začala ošetřovat jedna paní a on ležel a chrčel, udělalo se mi špatně, zvracel jsem,“ řekl Osvald s tím, že všeho lituje.

Líčení bude pokračovat po Novém roce výslechy poškozených, svědků a znalců. Obžalovanému hrozí za nebezpečné pronásledování a pokus vraždy odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest.

Ilustrační foto.
Plzeňský soud pochybil, padělky měl majiteli vrátit dřív