V ODS by to byl Martin Kupka, Miloš Vystrčil nebo Martin Červíček. U lidovců Marian Jurečka, Jiří Čunek či Stanislav Juránek. Sociální demokraté by měli vsadit na Jana Žaloudíka, Jana Birkeho či Janu Maláčovou. Starostové a nezávislí by určitě zabodovali se Zbyňkem Linhartem a Vítem Rakušanem. Komunisté musejí hledat nové tváře, protože ty současné netáhnou. Do druhého kola senátního klání se neprobojovali ani viditelní poslanci Pavel Kováčik a Miloslava Vostrá. Výše řečené vyplývá z výsledkové listiny zahrnující preferenční hlasy, jimiž občané odměňují výrazné, oblíbené a pracovité politiky.

Senát, komora starostů

Politici - InfografikaZdroj: DeníkPartajní sekretariáty si letos zřejmě chtěly ověřit, jak jsou na tom jejich těžké váhy. Sociální demokraté tak například ve Zlínském kraji nasadili ministryni práce a sociálních věcí a svoji místopředsedkyni Janu Maláčovou, která kandidovala ze 45. místa. Necelá tisícovka křížků ji vynesla na sedmé místo, ale v Lidovém domě nepochybně čekali víc. Právě o Maláčové se v kuloárech mluví jako o političce, která by mohla přetavit unavenou ČSSD v moderní levicovou stranu. Její výsledek na Zlínsku ale nadšení poněkud brzdí.

Naopak starosta Náchoda a poslanec Jan Birke potvrdil svoji lokální ukotvenost a popularitu. Obecně pak dal za pravdu tvrzení, že pokud se někdo osvědčil na místní úrovni, má našlápnuto i výš. To je případ starosty Líbeznic Martina Kupky (ODS), primátora Plzně Martina Baxy (ODS), starosty Chrastavy Michaela Canova (SLK/STAN) a především Zbyňka Linharta (STAN), který jedenáct let vedl radnici v Krásné Lípě. Obhájil nejen senátorský post už v prvním kole, ale poskočil i na první místo kandidátky STAN v Ústeckém kraji.

Obvod 27 - Praha 1, Václav Hampl (KDU + Z + PRAHA + SEN), Miroslava Němcová (ODS + STAN + TOP 09)
PŘEHLEDNĚ: Boje o Senát vrcholí. Kdo se utká ve druhém kole voleb?

Voliče zaujali i mediálně známí senátoři. Na Vysočině se z 31. místa na první posunul šéf horní komory a telčský patriot Miloš Vystrčil (ODS), v Jihomoravském kraji se podobný husarský kousek povedl lékaři Janu Žaloudíkovi (ČSSD). Především sociální demokraty čeká zásadní debata o personáliích. Jejich místopředseda Michal Šmarda zabojuje o svoji stranickou budoucnost už o víkendu ve finále senátního souboje na Žďársku. Pokud neuspěje, svůj stranický post na lednovém sjezdu ČSSD obhájí stěží.