Před půl rokem, kdy začínaly diskuse o tom, čeho by mělo chtít Česko v čele EU dosáhnout, bylo vše jinak. Vladimir Putin sice soustředil své jednotky kolem hranic s Ukrajinou, ale s velkou válkou počítal málokdo. A s takovým, jako je nyní probíhající putinovská agrese, asi vůbec nikdo.

Proto lidé kolem českého předsednictví museli v posledních dnech psát představení priorit Česka v čele Evropské unie od začátku. Navíc s tím, že další vývoj ruské agrese proti Ukrajině je pouze těžko odhadnutelný. „Dali jsme Ukrajinu na první místo. Agenda se bude týkat řešení uprchlické krize a doufejme poválečné rekonstrukce Ukrajiny,“ uvedl pro Deník ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. „Ale samozřejmě není jisté, že do začátku českého předsednictví válka skončí. Je to stále méně pravděpodobné,“ dodal v rozhovoru na konci května.

Ilustrační snímek
Česko prohrálo mezinárodní arbitráž za 15,5 miliardy. Ministerstvo se odvolá

Ve středu zveřejněný seznam hlavních priorit Česka v čele EU jeho slova naplnil. A to více, než ministr avizoval.

Ukrajina je nejen v čele programu, ale zcela mu dominuje. V podstatě vše, co chce Česko v čele EU dosáhnout, s ruskou agresí proti Ukrajině souvisí nebo na ni tak či onak reaguje. „V návaznosti na vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině bude české předsednictví podporovat úsilí EU uhájit suverenitu a teritoriální integritu Ukrajiny využitím všech nástrojů a programů, které EU nabízí, včetně posilování sankcí,“ uvádí dokument.

„Politická i vojenská podpora Ukrajiny ze strany EU a členských zemí je v bytostném zájmu EU, v zájmu zajištění bezpečnosti v Evropě,“ píše se v úvodním bodě priorit. Název kapitoly je ale hodně optimistický: „Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny“.

Konec plynu z Ruska

Jak již bylo řečeno, všechny další české priority předsednictví, včetně ekologických, na ruskou agresi tak či onak reagují. „EU nemůže být životně závislá na zemích, které přímo ohrožují její bezpečnost, a musí se proto zbavit závislosti na ruském plynu, ropě i uhlí,“ uvádí se v dokumentu.

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek
Bek: Ruská agrese je šancí, jak EU zbavit závislosti na fosilních palivech

Od Česka, země, která dováží z Ruska stále 98 procent plynu a polovinu ropy, to zní hodně odvážně.

S Ruskem souvisí i poslední bod hlavních priorit, který mluví o posilování demokracie. „České předsednictví se zaměří na posilování odolnosti institucí, které mají zásadní vliv na udržování a rozvoj hodnot demokracie a právního státu v EU.“