Důslední odpírači vakcinace se vzhledem k rostoucímu tlaku úřadů dostávají do úzkých. Chtějí chodit do restaurací anebo sportovat, to však od příštího týdne nebude možné bez potvrzení o očkování anebo o prodělané nemoci.

Někteří z nich proto na sociálních sítích shánějí nakažené, kteří by jim byli ochotni nákazu předat. Hledají zejména pacienty s lehkým průběhem covidu, jimž nabízejí odměnu, někdy i peněžní.

Očkování proti koronaviru
Covid mají už podruhé. I jim se očkování vyplatí, říkají čerstvá data

Odborníci před tímto přístupem ale varují. Nejenže totiž není jisté, že při vědomě získané nákaze nebudou mít naopak těžký průběh. Tomu, kdo by je nakazil, navíc může hrozit trestní postih. Proč tedy není vhodné snažit se nakazit?

Nákaza se opět šíří
Epidemie se rozjíždí nebývalým způsobem. Jen ve čtvrtek testy zjistily přes 13 tisíc nových případů a v nemocnicích již s koronavirem skončilo 4750 pacientů, tedy o tisíc víc než předchozí týden. V těžkém stavu bylo již sedm stovek z nich. Pravděpodobnost, že se člověk nakazí, je tak již teď vysoká.

Koronavirus není dětská nemoc
U některých dětských nemocí skutečně bývá rozumné, nechat děti preventivně nakazit. Příkladem jsou plané neštovice, které malým pacientům výrazně neškodí, ale v dospělosti by s nimi mohli mít velké potíže. „V takovém případě je to racionální, rozumné chování,“ uvedl psycholog Daniel Štrobl. „U covidu ale nikdo neví, jaký průběh bude mít,“ zdůraznil.

Mírný průběh bývá iluzí
Někteří zájemci o nákazu na Facebooku uvádějí, že shánějí právě nakažené s mírným průběhem onemocnění. „Nikdy ale nevíte, zda nemáte něčím jiným oslabený organismus a jak bude vaše tělo reagovat,“ řekla mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová. „Úplně zbytečně si tak můžete přivodit kritický zdravotní stav,“ varuje hygienička.

Očkování vakcínou AstraZeneca - ilustrační foto.
Nemoc neočkovaných. Vakcíny proti koronaviru fungují, ukazují čerstvá česká data

Postih za šíření nákazy
Šíření nakažlivé choroby je trestné. V případě, že by se takové počínání prokázalo, hrozí jeho původci trest. Základní sazba podle trestního zákoníku činí až tři roky odnětí svobody, v době nouzového stavu dokonce osm let. Je-li navíc prokázáno způsobení smrti dvou a více osob, může se trestní sazba vlivem přitěžujících okolností vyšplhat až na dvanáct let.

Neztrácet zdravý rozum
Někteří lidé podle psychologa Štrobla mohou zájem o vědomé nakažení jen předstírat. „Sociální sítě ale mnohdy fungují tak, že lidi skutečně vyhecují,“ konstatoval Štrobl. Podle něj jde ale o čistě citové jednání s naprostou ztrátou racionality, podobné, jako bývá chování malých dětí. „Když jim rodiče něco zakážou, také jdou často do pošetilé opozice. Sice tím nic nevyřeší, ale dokazují si svou nezávislost,“ dodal.