Popularita drůbežího masa u českých strávníků roste. Zatímco jej ještě před deseti lety průměrný Čech za rok snědl 24,5 kilogramu, loni to bylo 28,7 kilogramu. Se soběstačností je to ale horší. V roce 2010 bylo Česko v drůbežím mase soběstačné téměř z 85 procent, loni to bylo již jen ze 65 procent.

Zdenka Krutilová z Velkého Týnce prodává drůbež 30 let. Takový zájem jako letos v květnu nepamatuje. Mezi zákazníky eviduje nebývalý počet začátečníků, kterým dodává krmné směsi a radí s chovem.  (27.května 2020)
Návrat k domácím chovům? Poptávka po drůbeži roste, všímá si žena

Kvalitu kontrolují veterináři

Zbývající drůbeží maso se dováží zejména z Polska. „Pokud chce mít spotřebitel jistotu, že kupuje kvalitní maso, měl by kupovat kuřecí maso primárně z tuzemských chovů,“ řekl chovatel drůbeže Vlastimil Klaška.

InfografikaZdroj: DeníkKvalita českého masa je dána zejména přísnou veterinární kontrolou, která se zaměřuje také na použití léčiv. Ta se v Česku mohou používat jen pro snížení utrpení nemocných zvířat anebo pro omezení ztrát.

„Antibiotika se nemůžou nasadit v situacích, kdy by hrozil zásah do potravinového řetězce,“ uvedl ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. „Užití je možné, pokud se vyskytne zánětlivé onemocnění u kuřat nejmladších kategorií. Veškeré aplikace jsou zaznamenány,“ konstatoval.

Potraviny. Ilustrační foto.
Zdražování v Česku: u čeho půjdou ceny nahoru, co by mohlo zlevnit

Lidé dávají přednost chlazenému masu před mraženým, jeho podíl na pultech činí více než čtyři pětiny. Preferuje se také dělené maso před kuřaty v celku. Před konzumací je nutné je tepelně opracovat na teplotu minimálně 70 °C po dobu nejméně 20 minut. Jen tak se v něm určitě zničí všechny případné mikroorganismy.

Drůbeží maso podléhá rychlé zkáze, proto je potřeba spotřebovat ho včas. „Čerstvost vnímám jako jednu z největších devíz konzumace lokálních a tuzemských potravin,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal. Využití domácích zdrojů má podle něj rovněž pozitivní vlivy také na životní prostředí. „Pokud budeme jíst české potraviny, omezíme svou uhlíkovou stopu,“ dodal.