Své naděje znalci vkládají zejména do možného zprovoznění plynovodu Nord Stream 2 z Ruska. To však záleží na tom, zda se uklidní napětí jak mezi Evropskou unií a Ruskem, tak i na politické scéně v Německu. „Pokud bude zprovozněna nová plynovodní soustava Nord Stream 2, velkoobchodní ceny zemního plynu i elektřiny rychle klesnou,“ uvedl analytik portálu CenyEnergie.cz Petr Woff.

Ilustrační snímek
Domácnostem vzrostou výdaje na energie o 943 korun měsíčně, uvádí studie

Kdy se tak stane, není jasné. Povolení k provozu by nový plynovod mohl dostat zhruba v polovině roku 2022. Do té doby zřejmě ale nejspíše zdraží elektřina těm domácnostem, jež nemají zafixovanou cenu na delší dobu, nebo jejichž dodavatelé nemají nakoupené dostatečné zásoby. „Celkové účty v těchto případech stoupají zhruba o polovinu,“ konstatoval Woff.

Ani zákazníci se zafixovanou cenou ale nemají vyhráno, i když se jich nyní dotkne jen mírné navýšení regulované složky. Ta u elektřiny činí asi polovinu celkové faktury. „Nicméně každá fixace jednou končí, a o to nepříjemnější pak je přechod na novou cenovou úroveň, která je zhruba o polovinu vyšší než ceny, na které jsme byli zvyklí ještě před rokem,“ připomněl Jiří Gavor ze společnosti ENA.

Hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček připomíná, že za aktuální extrémně vysokou cenou energií může být souhra více negativních faktorů. Kupříkladu ceny emisních povolenek podle něj táhnou nahoru také aktivity spekulantů. Také rozjezd výroby po koronavirové pandemii si vyžádal větší odběry energie, naopak nepřízeň počasí v některých částech Evropy snížila produkci obnovitelných zdrojů energie. „Situace se sice nyní jeví jako děsivá, ale nikde není psáno, že je to trvalý stav,“ mírní obavy spotřebitelů Křeček.

Dodavatel energií E.ON.
E.ON od ledna zvýší ceny. Za elektřinu si domácnosti připlatí i tři stovky

Útlum cen na burze proto očekává nejpozději na jaře nebo v létě, až se sníží poptávka, protože se oteplí a lidé tedy přestanou vytápět své domy. Průběh zimy bude pro budoucí ceny energií důležitý také podle poradce Ondřeje Grohara ze společnosti Enystra, jež poskytuje nezávislé poradenství ohledně energií. „První případnou korekci cen čekáme v květnu příštího roku,“ poznamenal.

Trh čeká řada výzev

Trh s energiemi se v blízkém období bude muset vyrovnat s dalšími výzvami. „V Evropě se průběžně zavírají uhelné elektrárny, některé jsou nahrazovány plynovými. Němci kromě toho zavřou veškeré své jaderné elektrárny,“ připomněl Arsen Lazarevič z portálu Elektřina.cz.

Názor, na němž se odborníci na energie shodnou, je, že i když ceny energií mírně klesnou, na úroveň z doby před dvěma či třemi lety se v dohledné době jistě nevrátí. „Určitě by ale už nemělo docházet k takovým šokům, jako když lidé dostávali ty předpisy plateb od dodavatelů poslední instance,“ míní Křeček. Přesto budou lidé muset s energiemi více šetřit, zateplovat si obydlí a kupovat úsporné spotřebiče.

Ilustrační snímek
Končí další dodavatel energií. Do režimu DPI spadnou tisíce lidí

Státy EU včetně Česka by navíc podle Woffa mohly peníze získané z prodeje emisních povolenek použít na instalaci solárních panelů a bateriových úložišť pro rodinné domy, školy či nemocnice. „Podle optimistického scénáře tedy současná krize není tragická, ale naopak povede k energetické soběstačnosti,“ dodal.