Když jsem shodou okolností ve školce poprvé zaslechl píseň Holky z naší školky, kterou nazpívali Stanislav Hložek a Petr Kotvald, tedy popové hvězdy, které na sebe poprvé upozornily po boku Hany Zagorové, neměl jsem ani páru o tom, že tato zpěvačka bývala ve svých začátcích považována za „beatovou šansoniérku“, která se z Ostravy přes pražské divadlo Apollo dopracovala až k devíti Zlatým slavíkům v řadě. Zpěvačka získala i mnoho zlatých desek, a to v době, kdy byl podle jejích slov první náklad 150 tisíc kusů.

Felix Slováček (vlevo) a Karel Gott.
Felix Slováček: Gottovy písně přežijí stejně jako ty Hašlerovy

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deník„Když tenkrát vyšla deska, byla to událost. Okruh lidí, kteří vydávali desky, byl tisíckrát menší a neměli jsme každodenní kontakt s cizí muzikou. Ale pro nás to bylo fajn, abych řekla pravdu. I když ten náklad 150 tisíc se týkal jenom několika málo lidí, já jsem k nim patřila,“ řekla v rozhovoru pro Deník.

Pokud se mluví o Zlatých slavících, zlatých deskách a divadle Apollo, nelze nezmínit našeho nejslavnějšího zpěváka, nedávno zesnulého Karla Gotta. Slavíků i zlatých, platinových a jiných desek za svou kariéru získal nepočítaně a divadlem Apollo prošel též. Zlatý hlas z Prahy a představitel pěvecké techniky bel canto začínal se swingem a rokenrolem.

Další socialistická hvězda Michal David vzpomíná na své začátky v knize Život nonstop takto: „První kapelu jsem měl už ve třinácti letech. A byl to tvrdý bigbít. Hráli jsme Deep Purple, Slade a Sweet, i na Zeppeliny došlo.“ Michal David byl až do roku 1980 známý jako jazzman pod svým pravým jménem Vladimír Štancl. Když se v roce 1976 představilo jeho kvarteto s názvem Čtyři na Pražských jazzových dnech, získal jako klavírista titul Hudebník roku. Pak ale přišlo angažmá v Janečkově skupině Kroky a nad jazzem zvítězil pop. Michal David začal hrát na klávesy a také zpívat.

Celý článek čtěte v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků

Karel Gott ve filmu Slasti Otce vlasti
Nejen mikrofon a hudební scéna. Gottova cesta k divákovi byla strastiplná

Dozvíte se v něm také:

- Zapomenuté hvězdy
- Zpívání zakázáno
- Nesocialistický hlas z Drahotuší – Dalibor Janda

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.