Laboratoře na území České republiky v sobotu odhalily 282 nových případů nákazy, což je o 50 méně než v pátek. Provedly přitom 6134 testů, což je 4. nejvyšší počet od počátku epidemie. Celkem odborníci otestovali již 80304 vzorků, z nichž drtivá většina přinesla negativní výsledky.

Martina Ruská.
Po nehodě přišla o ruku. Přesto v době koronaviru šije až sedmdesát roušek denně

V nemocnicích muselo být dosud hospitalizováno 383 pacientů, u kterých se projevily příznaky nemoci covid-19. Na jednotky intenzivní péče muselo být kvůli vážnému průběhu onemocnění převezeno celkem 86 pacientů. Do domácího ošetřování pak lékaři propustili 183 lidí.

Experimentální remdesivir

Česká republika byla jednou ze zemí, která povolila využití experimentálního léku remdesivir pro pacienty s nemocí covid-19. Americký výrobce Gilead však kvůli vysoké poptávce další dodávky přípravku do zahraničí zastavil. Nyní si však vyžádal několik míst pro další testování remdesiviru v Česku, uvedl v sobotu ve vysílání České televize epidemiolog Roman Prymula.

Ani v nepříjemných časech neztrácí Češi smysl pro humor:

Kromě Fakultní nemocnice Motol a Nemocnice na Bulovce v Praze by nadějný prostředek měla dostat také brněnská fakultní nemocnice. „Výrobce nám nabídl dvě až tři místa pro další testování. Měli bychom dostat víc balení, jednotky až desítky, zatím to ale byla první informace," řekl Prymula.

Na letišti v Pardubicích přistál v neděli ráno další letecký speciál, který do Česka přivezl 400 tisíc respirátorů. 

Zeman: Evropská unie selhala

Prezident Miloš Zeman hodlá 28. října udělit epidemiologovi Romanu Prymulovi nejvyšší státní vyznamenání za jeho zásluhy v boji proti epidemii koronaviru. Zeman to uvedl v pořadu serveru Blesk.cz S prezidentem v Lánech.

„Jak vidíte, mám na sobě červený pulovr a měl jsem ho i včera. To značí mé sympatie k prvnímu vicepremiérovi Janu Hamáčkovi, neboť jeho názory jsou rozumné,“ odvětil prezident na otázku, jaký je jeho názor na spor o prodloužení nouzového stavu v Česku.

Evropská unie podle Zemana v boji proti koronaviru selhala. Jmenoval především předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, která v minulosti kritizovala uzavírání státních hranic uvnitř Schengenu. „Kdyby se hranice v tuto chvíli otevřely, znamenalo by to výbuch epidemie mnohem větší, než kdyby se hranice otevřely. Já jsem velmi rád, že naše vláda hranice uzavírá,“ řekl. 

Pozor na cesty do přírody

I v neděli pokračují v Česku přísnější policejní kontroly, zaměřené na porušování vládního zákazu shromažďování osob. To má za cíl zamezit rychlému šíření koronavirové nákazy kvůli setkávání většího počtu lidí na jednom místě.

Měsíčně podnikatel průvodce Lukáš David ze Znojma přijde o zhruba sto až sto padesát tisíc korun.
Zavřené penziony i hotely. Podnikatelé v oblasti turismu žijí jen z úspor

Navzdory nařízení vlády však lidé vyrážejí na oblíbená turistická místa. V minulém týdnu musela policie proti neukázněným občanům několikrát zasahovat. Situace v aktuálním týdnu je podle serveru iRozhlas lepší, přesto jsou dle fotografií ze sociálních sítí některá místa i tentokrát plná.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník