Mezi kraji zůstává nejnižší incidenční číslo, udávající počet nově nakažených na sto tisícobyvatel za posledních sedm dnů, v Karlovarském kraji, a to necelých šest. Nejvyšší je tento údaj nadále ve Zlínském kraji se 49 případy.

Mezi okresy je situace nejhorší na Českokrumlovsku a na Šumpersku. Připadá tam 88 respektive 85 nových případů na sto tisíc obyvatel za poslední týden.

Sládek Michal Holý kontroluje nový výčep v Beskydském pivovárku v Ostravici, který se 29. května 2021 připravoval na otevření restaurací po rozvolnění protiepidemických opatření
Opatření se výrazně zmírňují. Otevírají interiéry restaurací, bazény či sauny

Celorepublikové reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, stouplo pro dnešek na 0,8 z nedělních 0,72. Pod zlomovou hodnotou jedna se drží od 14. dubna, tedy 47. den v řadě.

Od začátku loňského března, kdy byla v Česku potvrzena přítomnost nového typu koronaviru poprvé, se jím nakazilo přes 1,66 milionu lidí. Zemřelo 30 108 z nich.

Dvanáct úmrtí za den

Od začátku května přibylo zatím 28 303 nově potvrzených případů onemocnění, v průměru zhruba 943 za den. Maximem bylo 2416 případů v úterý 4. května. V dubnu stoupl počet nově odhalených případů téměř o 93 200 a denní průměr byl 3106.

Za květen zatím zemřelo 629 lidí s potvrzeným covidem, v průměru 21 denně. Minulý týden počet obětí nepřekročil 12 za den.

V nemocnicích leželo v neděli 491 pacientů s covidem, z nichž 90 bylo v těžkém stavu. Je to nejnižší počet hospitalizovaných od poloviny září. Oproti závěru předchozího týdne ubylo 358 pacientů.

V neděli lékaři podle předběžných údajů aplikovali 34 414 dávek vakcíny pro novému koronaviru. Bylo to zhruba o desetinu více než ve stejný den o týden dříve a nejvíc za kteroukoliv neděli od začátku očkování koncem prosince. Celkem dosud lékaři podali přes 5,2 milionu dávek některého ze čtyř druhů očkovacích látek, plně naočkovaných je více než 1,44 milionu lidí.

Nejméně hospitalizovaných od září

V nemocnicích leželo v neděli 491 pacientů s covidem, z nichž 90 bylo v těžkém stavu. Je to nejnižší počet hospitalizovaných od poloviny září. Oproti závěru předchozího týdne ubylo 358 pacientů.

Práce z domova. Ilustrační foto
Česko po pandemii: Práce z domova jen někdy. Firmy se do home office nehrnou

Laboratoře v Česku provedly v neděli 53 400 testů na nový koronavirus, v mezitýdenním srovnání o zhruba 14 400 méně. Údaje o testování se ale do statistik dostávají se zpožděním, takže konečný výsledek může být odlišný.

U tzv. epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivně testovaných oproti předchozí neděli mírně klesl z 1,3 na necelých 1,1 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou již testováni třeba lidé vykazující příznaky, byl pokles výraznější, a to ze 2,94 na 1,32 procenta.