Podle realitních kanceláří, které oslovil Deník, by například v Praze nájemné mělo za rok vzrůst až o dvacet procent, v menších městech se očekává nárůst kolem deseti procent. Důvodem jsou nejenom rostoucí ceny nemovitostí, ale i obecně nedostatek bytů k pronájmu. Část nemovitostí totiž dnes končí jako jakási umrtvená investice.

„Řada lidí investuje do pořízení nemovitosti a vůbec ji nepronajímá. Růst cen je zkrátka takový, že nemovitosti vydělávají dobře, aniž by musely být pronajímány. Tím pádem je málo nemovitostí k pronájmu, což zvyšuje nájemní ceny,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ceny elektrické energie táhly vzhůru rostoucí výdaje na emisní povolenky, takže jsou již téměř stejně vysoko jako byly na svém historickém maximu v roce 2008.
Rekordní drahota. Po benzinu či pivu si Češi připlatí i za elektřinu

Ke zvyšování ale podle realitních odborníků nedojde celoplošně. Na venkově by se dokonce ani zdražovat nemuselo. „V levnějších lokalitách očekáváme cenovou stagnaci nebo mírný nárůst. Ten však bude v souladu s inflací,“ říká Viktor Mejzlík, obchodní ředitel společnosti GarantovanyNajem.cz.

Dlouhodobě neudržitelné ceny 

Realitní makléři nyní hovoří o postupném návratu k trendu před vypuknutím krize, kdy ceny rosty. Nižší nájmy z předchozích měsíců jsou podle nich dlouhodobě neudržitelné.

„Definovali bychom tojako růst, který bude dohánět pokles za poslední rok a půl,“ potvrzuje Iztok Toplak, realitní makléř ze společnosti RE/MAX.  Podle dat společnosti bylo nájemné v Praze a také v Brně ve druhém čtvrtletí letošního roku o čtyři, respektive o dvě procenta levnější ve srovnaní se stejném obdobím předešlého roku.

Naopak v Plzni, Českých Budějovicích či Ostravě již nájemné podražilo. Podle Toplaka je v západočeské metropoli nájemné ve zmiňovaném srovnávacím období vyšší o osm, v Ostravě o dvě procenta.

Ve vnitrobloku při brněnské Francouzské ulici vyroste 93 družstevních bytů.
Rekordní ceny i prodeje bytů v Brně: metr v novostavbě stojí 118 tisíc

Realitní společnost M&M Reality vnímá situaci podobně. „Například běžné nájemné v pražském panelovém bytě 2+kk s rozlohou necelých 50 metrů činilo začátkem roku 2016 zhruba 9,5 tisíce korun za měsíc. Na přelom let 2018 a 2019 se vyšplhalo k horní hranici 15 tisíc korun. V průběhu roku 2019 vzrostly ceny nájmů zhruba o 10 procent. Teď jsou ceny nájemného v Praze o zhruba deset až patnáct procent nižší než před začátkem pandemie,“ popisuje vývoj na trhu před krizí Renata Lichtenegerová, mluvčí společnosti.

Navyšování úrokových sazeb 

Zvyšování cen nemovitostí se odrazilo i na vysokém počtu žádostí o poskytnutí hypotečních úvěrů. Banky je sice nadále nabízejí s relativně nízkými úrokovými sazbami, nicméně ještě v letošním roce se očekává postupné navyšování. To by mohlo ještě dál zvýšit poptávku po nájemním bydlení.

V rámci rekonstrukce venkovských chalup vyžadují většinou výměnu původně netěsnící okna.
Chalupy jsou hitem. Náročná údržba a opravy ale mohou zájemce odradit

„Lidé mají lepší pocit z bydlení ve vlastním než v nájmu. V tom jsme oproti západním státům mentálně stále nastaveni jinak. Zatím je tedy poptávka po nájmech nižší, než je nabídka. Při rychle rostoucích cenách nemovitostí a postupně rostoucích úrokových sazbách se dá ale očekávat, že se poptávka po nájemním bydlení začne zvyšovat,“ dodává Toplak.

Nájemné v Praze – jak šel čas

1+kk, cihlový dům na Smíchově:
březen 2020 - 11 tisíc korun + poplatky
září 2020 – 10 tisíc korun + poplatky
prosinec 2020 – 9,5 tisíce korun + poplatky
červen 2021 - 9 tisíc korun + poplatky

1+kk na panelovém sídlišti:
březen 2020 - 8 tisíc korun + poplatky
září 2020 - 8 tisíc korun + poplatky
prosinec 2020  - 8 tisíc korun + poplatky
červen 2021- 8 tisíc korun + poplatky

1+kk  v novostavbě v Dolních Měcholupech:
březen 2020 - 10 tisíc korun + poplatky
září 2020  - 9,5 tisíce korun + poplatky
prosinec 2020 – 9,5 tisíce korun + poplatky
červen 2021 - 9,5 tisíc korun + poplatky

3+kk, cihlový dům na Smíchově:
březen 2020 - 23 tisíc korun + poplatky
září 2020  - 20 tisíc korun + poplatky
prosinec 2020 -18 tisíc korun + poplatky
červen - 2021   - 17 tisíc korun + poplatky

3+kk na panelovém sídlišti:
březen 2020- 19 tisíc korun + poplatky
září 2020 -  17 tisíc korun + poplatky
prosinec 2020 - 17 tisíc korun + poplatky
červen 2021  - 16,5 tisíc korun + poplatky

3+kk  v novostavbě v Dolních Měcholupech:
březen 2020  - 21 tisíc korun + poplatky
září 2020 -  20 tisíc korun + poplatky
prosinec 2020 - 19 tisíc korun + poplatky
červen 2021 - 18,5 tisíc korun + poplatky

(zdroj: M&M Reality)