Nouzový stav

Co to je nouzový stav?
Vláda může vyhlásit nouzový stav v případě živelních pohrom, ekologických nebo průmyslových havárií, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost

Jak dlouho bude trvat?
Vláda jej prodloužila do 17. května.

Může se nouzový stav prodloužit?
Ano, ale museli by to schválit poslanci.

Koronavirus: Jak se pozná? Kam volat? Co dělat?
Důležité kontakty ke koronaviru

Co všechno při nouzovém stavu může vláda nařídit?
Například evakuaci osob a majetku z vymezeného území nebo na něj zakázat vstup dalším osobám. Ze zákona také mohou úřady ukládat lidem pracovní povinnosti nebo – což je v případě většího rozšíření koronaviru pravděpodobnější – poskytnout věcné prostředky. Tedy například nadbytečné zásoby zdravotnického materiálu, nyní hlavně respirátorů a roušek, pro nemocnice. Zásoby pak v případě nouze mohou jít přednostně do nemocnic, dětských domovů, domovů pro seniory či pro lidi, kteří se podílejí na plnění krizových opatření.

Týkají se opatření i cizinců?
Ano. Ti z rizikových oblastí mohou vycestovat, ale pokud zde nemají trvalý pobyt či přechodný pobyt nad devadesát dnů, nemohou být vpuštěni do země.

Kam se mohu obrátit, když mám kvůli karanténě a informacím o koronaviru psychické potíže?
Ministerstvo zdravotnictví spustilo pod číslem 1212 (volba 5) také linku první psychické pomoci. Linka je bezplatná a určena všem občanům. Lidé zde mají možnost promluvit si s odborníkem, který úzkostem volajícího a s nimi spojenými starostmi porozumí a bude spolu s ním hledat řešení a úlevu.

Mimořádná celorepubliková karanténa (16. 3. - 17.5.)

Od pondělka 16. března do 17. května do 6:00 hodin platí karanténa pro celou Českou republiku. Tedy stav, kdy je významně omezen volný pohyb všech občanů na veřejnosti.

Co znamená karanténa?
PŘEHLEDNĚ: Češi sevření v karanténě. Podívejte se, co to pro vás znamená

Od půlnoci ze středy 18. na čtvrtek 19. března platí zakáz vycházet na ulici bez roušky nebo jakékoliv ochrany obličeje. A mezi 8. a 10. hodinou dopolední smějí v obchodech s potravinami nakupovat pouze senioři nad 65 let. Vláda současně nehodlá trestat lidi za nedodržování nařízení. „Doufám, že většina lidí vidí, co se děje v Itálii a ve Španělsku a ve zbytku Evropy,” uvedl premiér Andrej Babiš. 

Je nošení roušek povinné?
Ano. Z rozhodnutí vlády si lidé musejí od středeční půlnoci zakrývat ústa a nos kdekoliv mimo domov. Tedy na ulici, v MHD, v obchodech, parcích. Zkrátka tam, kde nejse zcela sami (v lese, u sebe na zahradě atd).

Musejí mít roušky i děti?
Na veřejnosti ano. Nemusejí je nosit pouze děti do dvou let věku. Pokud rodiče dětem starším než dva roky ústa nezakryjí, vystavují se pokutě.

Musejí mít roušky děti a osoby s autismem?
Nemusejí, na ty se také vztahuje výjimka ministerstva zdravotnictví.

Musejí mít roušky děti ve školkách?
Děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nově nebudou muset nosit roušky.

Musejí mít roušky řidiči?
Řidiči motorových vozidel roušky mít nemusejí jen v případě, že jsou ve voze sami, nebo jedou se členy své rodiny. Roušky nemusejí mít ani řidiči MHD, kteří jsou sami v oddělené kabině.

Musejí mít roušky umělci?
Ochranu tváře nebudou muset podle nového nařízení vlády za určitých okolností nosit ani umělci a moderátoři při provádění autorského díla. Platí však důležitá nařízení. Dezinfekce je naprostou nutností. Vystupující umělci se také musejí prokázat negativním testem na covid-19, který nebude smět být starší než čtyři dny. 

Musím mít roušku opravdu všude?
Na veřejnosti byste měli. „Všem osobám pohyb a pobyt na všech místech mimo bydliště, bez ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa) jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének,“ přikázala ve svém usnesení vláda. Doma ji mít nemusíte, stejně tak ve svém autě a při individuálním tréninku na sportovišti (více bod níže).

Budu muset při sportování i nadále používat roušku?
Vláda při venkovních sportovních aktivitách zrušila povinnost používat roušky. Ale má to háček. Lidé od sebe budou udržovat rozestup minimálně dva metry. „Zjednodušeně řečeno: pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku. Pokud někdo poběží po lese, nemusí mít roušku. Pokud se ale někdo bude pohybovat třeba uvnitř města, kde lidí bude více a kde kontakt může být menší než dva metry, tak by tu roušku měl mít,“ uvedl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Kde seženu roušky?
V lékárnách jsou momentálně nedostatkovým zbožím. Pokud ji nemáte, můžete si ji ušít sami. Návod najdete na web. Například tak, že do vyhledávače Google zadáte slovní spojení „rouška koronavirus šití“. Řada dobrovolníků je pak pro veřejnost šije zdarma či za nízký poplatek. Pokud žádného neznáte, zkuste si je opět vyhledat přes Google například za pomoci hesla „rouška věnuji + místo svého bydliště“.

Kdo bude kontrolovat nošení roušek?
Mimo jiné na to budou dohlížet městská a státní policie.

Nařízená karanténa

Kdo musí na dva týdny do karantény?
Lidé, kteří přijedou z rizikových oblastí. A dále ti, kterým to nařídí hygienici a lékaři. Rizikové oblasti jsou Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie. A po čtvrtku 26. 3. pak i pendleři, kteří se z Rakouska a Německa vrátí do České republiky.

Jsou výjimky?
Tito lidé se musí na hranicích prokázat platným dokladem, platnou pracovní smlouvou. Výjimky se vztahují i na řidiče nákladní dopravy, řidiče autobusů, piloty dopravních letadel, vlakové čety, lodní kapitány nebo příslušníky záchranných služeb. Pak také lidi, kteří jezdí pracovat do Polska či na Slovensko a dělají do dálky sto kilometrů od hranic. Na tyto lidi se nevztahuje nařízení o karanténě. Dlouhou dobu se to netýkalo ani pendlerů dojíždějících za prací do Německa a Rakouska.

Jak často budou muset pendleři podstoupit test na koronavirus?
Vláda pendlerům změkčila podmínky, za nichž mohou dojíždět za prací přes hranice. Nově nebudou muset chodit na testy, zda nemají koronavirus, každých 14 dní, ale již je jednou za měsíc. Nově jim také bude stačit, když test předloží do 72 hodin po posledním překročení hranic.

Chybí vám v tomto přehledu odpověď na vaši otázku? Nevadí! Položte svůj dotaz ve formuláři ZDE. Deník vám u úředníků odpověď zajistí.

Koho lékaři testují na koronarirus Covid-19?
Toho, koho určí lékaři spolu s hygieniky. Toto testování je bezplatné.

Kde se mohu nechat dobrovolně otestovat?
Na adrese koronavirus.mzcr.cz je seznam části laboratoří, které testují za úplatu. Cena se pohybuje v řádech tisíců korun. Předtím je ale potřeba zjistit si seznam odběrových míst pro vzorky, protože je většina laboratoří neodebírá. Ta jsou v každém městě jinde.

Budou se kontrolovat lidé, kteří mají nařízenou domácí karanténu?
Ano, hygienici budou podle premiéra dělat namátkové kontroly. Za (opakované) porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun.

Jsem v karanténě a dochází mi jídlo. Kde ho seženu, když on-line obchody mají dlouhé doručovací termíny?
Asi nejjistější bude poprosit příbuzné, přátele či sousedy, aby vám jídlo donesli a nechali za dveřmi. Peníze jim můžete předat stejnou cestou nebo jim je poslat na účet. V řadě míst se roznosu zvláště pro seniory věnují i neziskovky či dobrovolníci. Bližší údaje by měli mít u vás na obecním úřadě nebo je najdete na webu. Pokud jim svou situaci vysvětlíte, určitě se pomoci dovoláte.

Mohu jít z nařízené karantény venčit psa?
Ano, pouze v nezbytném případě, pokud ho nemůže vyvenčit někdo z rodiny či kamarádů. Důležité je vyhnout se kontaktu s dalšími lidmi.  

Má na šíření viru vliv počasí, teplota vzduchu, slunce?
„Představa, že bychom dokázali virus zastavit nebo ho zcela vymýtit, je iluzorní. Možná to půjde jen trochu zpomalit, nic víc. Přece jen jde o infekci, která se přenáší vzduchem,“ vysvětlila Hana Roháčová, primářka infekčního oddělení pražské nemocnice Bulovka. Pomoci by ale podle ní mohlo nastupující teplejší jarní počasí. „Je to spekulace, ale možná se v takových podmínkách bude viru dařit hůře,“ řekla Deníku.     

Cítím příznaky nachlazení a chřipky, ale nebyl(a) jsem v rizikové oblasti. Mám kontaktovat hygienickou stanici? A pokud ano, tak okamžitě, nebo je lepší třeba počkat doma tři čtyři dny bez toho, abych vycházel(a) ven, a kontaktovat ji třeba za čtyři dny, pokud se to nezlepší?
Odpovídá epidemiolog Rastislav Maďar: Člověk s příznaky nákazy dýchacích cest bez anamnézy pobytu v rizikové oblasti nebo bez kontaktu s rizikovou osobou by měl zůstat v domácí izolaci, a to až do vymizení příznaků. Kontaktovat hygienickou stanici nemusí. Pokud by svůj stav nezvládal domácí samoléčbou, měl by telefonicky konzultovat svého praktického lékaře. V případě, že by docházelo ke zhoršení zdravotního stavu mimo jeho ordinační dobu, zejména jedná-li se o osobu s oslabenou imunitou nebo starší, je možné využít telefonní linku 112. Bez ohledu na koronaviry platí, že lidé s výraznějšími příznaky respirační infekce by se neměli přibližovat na vzdálenost 2 metrů, na kterou se efektivně šíří kapénkové infekce, k jiným osobám a současně dodržovat další preventivní opatření platná i pro koronavirovou epidemii.

Potraviny, léky

Jsou vyhrazené nějaké termíny nákupu čistě pro seniory a kde?
Podle usnesení vlády by měly mít obchody s potravinami otevřeny mezi 8 až 10 ranní pouze pro lidi starší 65 let a zdravotně handicapované. Patří totiž mezi lidi nejohroženější novým koronavirem Covid-19. Podobné opatření platí i pro drogerie.

Dojde ke zpřísnění hygienických podmínek v obchodech. O co jde?
Od čtvrtka (9. dubna) všichni zákazníci budou muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky. Blíž u sebe budou moci být také lidé doprovázející staršího nebo handicapovaného člověka, který potřebuje oporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce. „Současně pro všechny, nejenom pro supermarkety, nejenom pro potraviny, bude povinnost rukavic. Ale bude možné používat i ty nejjednodušší rukavice nebo igelitové sáčky. Úřad vlády později upřesnil, že se to má týkat hlavně obsluhujícího personálu.

Kde všude se nyní dá nakoupit?
Možnosti nákupu jsou stále široké. Nekoupíte si například obuv či oděvy (pokud nevyužijete-shopy), ale jsou otevřené například obchody s potravinami včetně pekáren či řeznictví, drogérie, lékárny, květinářství či obchody s přípravky pro zvířata.

Jsou nějaké výjimky u maloobchodního prodeje?
Od pátku 27. března se do výjimek zařadilo zámečnictví, servis výrobků a strojů pro domácnost, myčky automobilů a také činnosti týkající se pohřbívání. Zákaz prodeje se také nevztahuje na poskytování ubytovacích služeb, a to osobám za účelem výkonu povolání a cizincům s pracovním povolením či do doby opuštění území České republiky. Seznam omezení a výjimek najdete v souboru nacházejícím se na této webové adrese ministerstva. Písmeno A před oborem činnosti znamená, že je lze legálně provozovat. N značí, že ne. V pravém sloupci pak jsou omezení u těch služeb, které fungují.

Prý se má doma ohřívat přinesené nebalené pečivo, je to pravda a jak to dělat?
S největší pravděpodobností se nákaza prostřednictvím pečiva nešíří. Přesto Státní zdravotní ústav doporučuje kupovat pouze balené pečivo. Lidé by jej pak měli raději ohřívat na 70 stupňů Celsia.

Přenáší se nákaza přímo v jídle?
„Přenos potravinami je nepravděpodobný. Dosud se neprokázalo, že by k tomu u nového koronaviru došlo,“ upozorňuje Státní zdravotní ústav. Výzkumy s cílem zjistit zdroj ohniska, rozsah šíření infekce a způsoby přenosu však dále pokračují.

Prý ibuprofen zhoršuje průběh nemoci, je to pravda?
Není to prokázáno. Přesto Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý doporučila pacientům, kteří se nakazili nemocí Covid-19, aby se mu při léčbě vyhnuli. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran nedávno uvedl, že užívání některých léků typu ibuprofen může zhoršit průběh nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus.

V Česku jde například o Ibalgin. „V současné době neexistují žádné vědecky doložené důkazy, že by ibuprofen zhoršoval průběh infekce COVID-19,“reagoval v Česku Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Doprava

Musím mít roušku a rukavice i do MHD?
Ano, rouška je povinná. Rukavice jsou dobrovolné.

Zastaví mi autobus, nebo musím mačkat tlačítko na znamení?
Záleží na dopravci ve vašem městě. Zkuste se informovat na jeho webových stránkách.

Jaké rozestupy v autobuse, vlaku, tramvaji musím dodržovat?
Žádné striktní nařízení neexistuje. V obchodech se doporučují dva metry, někteří dopravci pak rozsazují při cestě vlakem cestující sami.

Fungují taxislužby? A mohu jet Uberem či Boltem?
Řidiči s licencí mohou jezdit dále. A to i ti jezdící s Uberem či Boltem. Ostatní ne.

Obchody, restaurace, e-shopy

Mohu si nakoupit?
Ano, potraviny, drogerie, trafiky, lékárny, čepací stanice, galanterie zůstávají otevřené. Není omezena ani jejich provozní doba, ani jejich sortiment. Otevřeny jsou i prodejny s krmivy a dalšími potřebami pro zvířata a také maloobchody s textilem - to proto, aby si lidé mohli nakoupit látku na domácí výrobu roušek. Otevřeny jsou i opravny aut (kde bude v provozovně méně než 30 lidí), odtahové služby, prodejny náhradních dílů, provozovny na vyzvednutí zboží nebo zásilek, pokladny určené k prodeji jízdenek, lázeňská zařízení pro péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, pohřební služby, květinářství, stavební a projektantské firmy, firmy na geologické práce a zeměměřičství, prodejny zdravotnických potřeb, pošty (pouze přepážky uzpůsobené nepřímému kontaktu). 

Kdy se otevřou další obchody?
Od 7. dubna se otevřou sběrny papíru a druhotných surovin a kompostárny.
Od 9. dubna pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebnin, železářství a prodejny a opravny jízdních kol. 

Plán vlády na otevírání podniků.Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Jsou otevřené i velké obchody a nákupní centra?
Jsou otevřené  - ale jen pro potraviny, drogerii, lékárny, optiky. Záleží ovšem na provozovateli tohoto centra. V nákupních centrech nefungují restaurace, kina a ostatní obchody nezmíněné výše.

Dojde ke zpřísnění hygienických podmínek v obchodech. O co jde?
Od čtvrtka (9. dubna) všichni zákazníci budou muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky. Blíž u sebe budou moci být také lidé doprovázející staršího nebo handicapovaného člověka, který potřebuje oporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce. „Současně pro všechny, nejenom pro supermarkety, nejenom pro potraviny, bude povinnost rukavic. Ale bude možné používat i ty nejjednodušší rukavice nebo igelitové sáčky. Úřad vlády později upřesnil, že se to má týkat hlavně obsluhujícího personálu.

Mohu do restaurace?
Ne. Všechny restaurace, hospody, čajovny i herny jsou od 14. března zavřené.   

Jak je na tom jídelny?
Otevřeny zůstávají jen restaurace, které se starají o stravování poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb, a jídelny ve věznicích. 

Zůstanou otevřeny fast foody?
Pokud mají výdejové okénko nebo prodávají jídlo bez vstupu do provozovny, tak ano.

Nebude kolabovat zásobování obchodů a továren?
Nemělo by. Vláda totiž dala výjimku řidičům kamionů i nákladním vlakům (a pilotům).

Fungují e-shopy?
Ano, zákaz se jich nedotkl.

Fungují výdejny e-shopů?
Jedině ty, kde se prodává povolené zboží. Jinak jsou zavřeny.

Nemám už co číst a knihovny jsou zavřené. Koupím si knihu?
Jedině přes web a pak musíte počkat, než Vám to pošta nebo jiný kurýr donese domů nebo doručí do výdejny zásilek. Knihkupectví, ale například i papírnictví, jsou zavřena.

Mohu jít k holiči?
Ne, zákaz se vztahuje i na kadeřnické služby.

Co obecní a městské úřady a jejich otvírací doba?
Úřady zůstávají otevřené, ale v omezeném režimu - pouze v pondělí a ve středu v maximálním rozsahu tří hodin.

A co městská hromadná doprava?
Ta nadále funguje, ovšem v každém městě jinak. Některá města spoje výrazně omezila. Mnoho spojů už ruší i meziměstští přepravci autobusoví i železniční. Podrobné informace najdete vždy na jejich webových stránkách. 

Sportoviště, bazény

Která sportoviště se otevřou a odkdy?
Od úterý (7. dubna) se otevřou venkovní sportoviště, tedy například tenisové kurty, běžecké dráhy, střelnice a podobně (jedná se o venkovní sportoviště). Otevření se však netýká jejich zázemí, tedy například společných sprch či šaten.

Budu moci do posilovny?
Od 27. dubna bude provoz fitness a posiloven byl povolen, ale bez využití zázemí (sprchy, šatny).

Mohu jít do veřejného bazénu?
Ne, je to zakázáno.

Ministryně financí Alena Schillerová
Daňové přiznání lidé mohou nově podat až do konce června, řekla Schillerová

Školy

Týkají se opatření i škol?
Ano, i nadále jsou uzavřeny základní a střední školy, dále vyšší odborné školy a vysoké školy. Nově k nim přibyly i základní umělecké školy, takzvané lidušky. 

Budou fungovat mateřské školy?
Otevřeny jsou školky nebo školy pro nejvýše 15 dětí pro děti do 10 let, jejichž rodiče jsou zaměstnanci bezpečnostních sborů, vojáci, lékaři, zdravotníci.

Jak dlouho budou školy uzavřeny?
Do odvolání.

Jak se přijaté opatření dotkne pedagogů a nepedagogických pracovníků?
O jejich pracovní náplni rozhodne ředitel školy. Učitelé mohou mít i home office včetně samostudia. Pokud by například vychovatelky, kuchařky či uklízečky neměly co dělat, ředitel uplatní paragraf o pracovní překážce na straně zaměstnavatele.

Budou se konat zájmové kroužky?
Ne, řada domů dětí a mládeže v ČR zrušila kroužky. Skauti pozastavili činnost, nebudou se konat schůzky oddílů.

Jak jsou na tom vysokoškoláci?
Od pondělí 20. dubna jsou povoleny individuální aktivity pro studenty posledních ročníků vysokých škol (individuální konzultace, zkoušky, maximálně 5 osob). Od 27. dubna pak jsou povoleny aktivity pro studenty všech ročníků VŠ.

Mohu jít do školní knihovny?
Jen individuálně a pouze za účelem vrácení či vyzvednutí knih.

Rodiny a děti, ošetřovné

Mají rodiče menších dětí nárok na ošetřovné?
Ano, v současnosti mohou o ně zažádat rodiče dětí mladších 13 let. Podmínkou je, že se jedná o zaměstnance. Živnostníci mohou požádat o obdobu ošetřovného ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím živnostenských úřadů. Žádosti u osob samostatně výdělečně činných bude z provozních důvodů možné podávat po 1. dubnu, o peníze však nepřijdou. Potvrzení rodiči vydá příslušná škola, formulář si mohou stáhnout na webu www.cssz.cz. O ošetřovné mohou zažádat i rodiče dětí starších 13let minimálně v I. stupni závislosti. 

Jaká je výše ošetřovného?
Lidé mají nárok na vyplacení 60 procent vyměřovacího základu. To je například u hrubé mzdy ve výši 30 tisíc korun měsíčně 4797 korun, respektive 8528 Kč. U živnostníků stanovilo ministerstvo průmyslu a obchodu výši denní dávky na 424 korun.

Jaká je délka ošetřovného?
Během koronavirové krize není limitována na běžných devět kalendářních dní (u samoživitelů šestnáct dní), ale stát bude proplácet ošetřovné po celou dobu nouzového stavu. A to i zpětně. Navíc ho zavádí i pro živnostníky. Nárok může uplatnit kromě rodičů i další osoba, třeba nový partner matky či otce, ale musí být s dítětem ve společné domácnosti. 

Mohu dát postižené dítě nebo starého rodiče do denního stacionáře?
Ne, nově jsou zavřené i tyto stacionáře.

Školáci a rodiče - Ilustrační foto
Ošetřovné v době koronaviru? U běžné mzdy necelých pět tisíc

Návštěvy nemocnic a hospiců

Mohu navštívit hospitalizovaného člena rodiny v nemocnici?
Ne, v těchto zařízeních platí zákaz návštěv. Důvodů je několik. Jednak za opatřením stojí snaha ochránit lékaře a ostatní zdravotnický personál. Navíc podstatnou část pacientů tvoří senioři, kteří patří k nejvíce ohroženým lidem. Výjimkou ze zákazu návštěv je lůžková péče, která se poskytuje nezletilým pacientům či pacientům s omezenou svéprávností. 

Jak je to se zákazem návštěv v domovech pro seniory?
Podobně jako v nemocnicích, ani v domovech důchodců své blízké nenavštívíte. Opět je důvodem to, že lidé nad sedmdesát let patří mezi ty, kteří jsou nejvíce náchylní nemoci a v případě nákazy ji mohou podlehnout. A opatření má ochránit jak vaše blízké, tak jejich spolubydlící v domově.

Mohu jít na návštěvu do hospicu?
Ano, v tomto případě je možné ji uskutečnit. Hospice jsou totiž určeny především pro nevyléčitelné a těžce nemocné osoby v konečném stadiu nemoci a lidé by měli mít možnost se s nimi rozloučit.

Mám se bát onemocnění, když jsem těhotná? Nepřenese se Covid-19 na dítě?
„Těhotné ženy nejsou více ohroženy nákazou ani netrpí závažnějším průběhem onemocnění než ostatní osoby ve stejné věkové skupině,“ upozorňuje na svém webu Státní zdravotní ústav. Neexistuje podle něj důkaz, že by virus mohl být přenesen na nenarozené dítě v průběhu těhotenství nebo porodu. „Je známo, že u kojenců a malých dětí probíhá onemocnění Covid-19 jen v mírné formě,“ dodává.

Mohou být otcové u porodu? 
Většinou ne. Výjimkou je, pokud se jedná například o handicapovanou rodičku nebo cizinku, která neumí česky. Ty mohou mít u sebe blízkého člověka.

Budou moci lázně přijímat nové pacienty?
Ministerstvo zdravotnictví rozvolnilo režim v rámci lázní. Už nemají zakázáno přijímat nové pacienty

Zakázané a zrušené akce

Jaké akce jsou zrušeny?
Filmová a umělecká představení, spolkové, kulturní, náboženské akce, poutě, přehlídky, veletrhy a další hromadné akce.

Jsou otevřené hrady a zámky?
Ne. Prozatím jsou uzavřené.

Budou se v létě konat kulturní festivaly?
Velké akce jako hudební festivaly pro tisíce lidí se letos v létě s definitivní platností pořádat nebudou.

Dostanou lidé zpět již zaplacené vstupné?
Lidé, kteří budou chtít dostat zpět peníze za již zakoupené vstupenky se buď spokojí s vouchery na příští kulturní akce, které jim za ně dají pořadatelé, nebo si na vyplacení peněz budou muset počkat třeba až do konce října příštího roku. Rychleji budou pořadatelé povinni vrátit peníze zpět jen některým lidem, například zdravotně postiženým, těhotným ženám, uchazečům o práci, samoživitelkám či seniorům starším 65 let.

Mše, pohřby, soudy

Mohu na mši?
Od 27. dubna ano. Bohoslužby do 15 osob za přesně definovaných podmínek jsou povolené.

Mohou se konat pohřby či soudy?
Ano, na ně se opatření nevztahují.

Mohou se konat svatby?
Ano, od 20. dubna jsou povoleny. Počet lidí ovšem nesmí přesáhnout deset.

Cestování přes hranice

Mohu vycestovat na dovolenou za hranice?
"Podle krizového opatření, které ruší zákaz volného pohybu, je povoleno vycestovat do zahraničí i na dovolenou,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Při návratu bude nutný negativní test nebo karanténa. 

Kam Češi mohou?
Kamkoliv, jenže většina státu má v tuto chvíli „zavřené hranice“ nebo tam platí různá karanténní opatření. Takže sice můžeme vycestovat, ale není moc kam. Země EU mají různá omezení, lepší je to třeba v Asii. V provozu je zatím jen málo aerolinek a leteckých spojení.   

Mohu k našim sousedům?
Výjimečně. Česko kontroluje (a dalších minimálně 20 dní  ještě bude) hranice s Rakouskem a Německem. Slovensko a Polsko mají hranice zavřené o své vlastní vůli a Čechy téměř nevpouštějí. Rakousko vás pustí do vnitrozemí jen s potvrzením o bezinfekčnosti (nesmí být starší 4 dnů). Německo zatím naše občany pouští, ale ministr vnitra Jan Hamáček v pátek naznačil, že jakmile Němci zjistí, že Češi „uvolnili“ stavidla, sami zavedou kontroly na hranicích nebo nařídí 14denní karanténu pro cizince z Česka.

Kde zjistím, že země, kam chci, je zavřená či otevřená?
České ministerstvo zahraničí (MZV) nabádá lidi, aby se vždy podívali na web ambasády země, kam hodlám odjet a také na weby našich ambasád. Pravidelně se tam aktualizují informace o tom, zda země přijímá/nepřijímá cizince a za jakých podmínek. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v elektronickém systému DROZD.

Co Slovensko, mohu tam?
Cesta za rodinou pro cizince (včetně občanů EU) na území Slovenska je možná pouze pro osoby blízké (manžel, manželka, nezletilé dítě), více informací najdete také na webu MZV Slovenska: https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/vstup-cudzincov-na-uzemie-sr-pocas-mimoriadnej-situacie. Cestovat na území Slovenska není možné ani za účelem turistiky.

Co Chorvatsko, je otevřené?
Není, hlavní letní destinace Čechů v tuto chvíli nikoho nepřijímá. Česká a chorvatská vláda nicméně jednají o tom, jak bude probíhat letní sezona a kam Češi budou moci (zda to bude celé území, či jen některé destinace).

Co nákupy v Německu?
Dle německých pravidel uvedených na webu Spolkové policie mohou přicestovat pouze osoby s pobytem v Německu, pendleři a osoby, které mají přesvědčivý důvod. Přicestování za turistickým účelem, na nákup nebo běžnou návštěvu není dovolen. Policie provádí namátkové kontroly. Je na uvážení policisty, zda je důvod cesty dostatečně přesvědčivý. Pokud usoudí, že nikoliv, vrátí cestující zpět.

Co mě čeká po návratu do Česka z ciziny?
Při vstupu na území Česka je vždy (při jakkoliv dlouhém pobytu) nutné přeložit potvrzení o tom, že nejsem „covid-pozitivní“. Toto potvrzení na základě takzvaného PCR testu na covid-19 nesmí být starší čtyř dnů.  Pokud takové potvrzení nemám, musím v Česku na 14 dní do domácí karantény. Do karantény mě pošle buď krajská hygiena nebo praktický lékař na základě informací od celníků/policistů z hranic. Pozor: Takzvané rychlotesty z kapky krve nebudou čeští policisté či celníci při vstupu do republiky uznávat (uznává se jen „velký“ PCR test) a dotyčný Čech půjde rovnou do karantény. Cizinci se na základě krevního rychlotestu do ČR nedostanou vůbec.  

Existují výjimky pro Čechy, aby mohli do ciziny a nemuseli mít test ani putovat do karantény?
Ano, existují. Do karantény dál nemusejí řidiči kamionů. Při návratu do 24 hodin rovněž není povinný test či karanténa pro ty, kteří například museli do ciziny na urgentní lékařský zákrok či tam vlastní nemovitost a řešili urgentní záležitost. A bez karantény a bez testu lze na 72 hodin cestovat do ciziny za účelem výkonu ekonomické činnosti (např. obchodního jednání).

Kde potvrzení o bezinfekčnosti seženu?
Buď si je zaplatíte v zahraničí – u tamějšího lékaře, nebo můžete při krátkodobém vycestování využít i potvrzení vydané lékařem/laboratoří v Česku. Ale opět:  potvrzení nesmí být starší čtyř dnů. A zaplatíte si ho sami.

Mohu například na dvoudenní výlet do Vídně? Na to mi čtyřdenní potvrzení o bezinfekčnosti z Česka přece vystačí, ne?
Ano, do Vídně teoreticky na dva dny můžete. Jenže i test v Česku není úplně levný, zaplatíte za něj jako samoplátce dva až tři tisíce korun. O testech v cizině nemluvě. Navíc v Rakousku či Německu je řada obchodů či galerií stále zavřená. Takže pouhá cesta „za zážitky“ nedává moc smysl. V současnosti ale není v Rakousku povoleno ubytování za turistickým účelem v hotelech ani dalších ubytovacích zařízeních. Pokud lidé Rakouskem jen bez zastávky projíždějí, je třeba to doložit třeba dostatkem paliva v nádrži, pak nemusí předkládat test ani jít do karantény.

Když přijedu z ciziny a bez testu, čeká mě karanténa. Mohu ji opustit dřív než za 14 dní?
Teoreticky ano, ale o tom musí vždy rozhodnout ten, kdo vás do karantény poslal. Tedy buď krajská hygiena, nebo praktický lékař.

Jak často budou muset pendleři podstoupit test na koronavirus?
Vláda pendlerům změkčila podmínky, za nichž mohou dojíždět za prací přes hranice. Nově nebudou muset chodit na testy, zda nemají koronavirus, každých 14 dní, ale již je jednou za měsíc. Nově jim také bude stačit, když test předloží do 72 hodin po posledním překročení hranic.

Co cizinci, smějí k nám?
Ano, ale jejich pobyt je časově omezený a jen z pracovních důvodů. A také cizinci musejí při vstupu do republiky předložit test, že nemají covid-19 a nesmí být starší čtyř dnů. Jinak nebudou vpuštěni. Cizinci mohu přijet na 72 hodin (takzvaně kvůli výkonu ekonomické činnosti, klasicky na obchodní jednání) a poté musejí republiku opustit. Druhá varianta, že cizinci mohou přijet na sezonní práce.

To mohou být v Česku i déle, ale platí pro ně řada omezení. Nesmějí zbytečně „vandrovat“ na procházky, musejí jezdit jen „firemním“ autobusem či dodávkou atd. U sezonních pracantů za ně „ručí“ jejich zaměstnavatel. Běžné cestování turistů z ciziny u nás zatím není dovoleno.

Které země jsou rizikové?
Čína, Jižní Korea, Írán, Itálie, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Nizozemsko, Belgie, Británie, Norsko, Dánsko a Francie.

Jsou i nějaké další země, do kterých se nedostanu?
Až na výjimky vás místní úřady nevpustí ani na Slovensko či do USA.

Mám v cizině blízkého člověka a kvůli nefungující dopravě se nemůže dostat domů. Co teď?
Ať zkusí kontaktovat v místě svého pobytu český zastupitelský úřad. Nebo se můžete obrátit vy na ministerstvo zahraničí. Tam už vám poradí.

České dráhy - Ilustrační foto
Nouzový stav: Létat se bude jen do Prahy, zákazy platí i pro autobusy a vlaky

Pracovní povinnost a finance, banky

Můžu chodit do práce?
Ano. Továrny, firmy a úřady fungují. Většina společností (kde to jde) ale dávají lidem práci z domova (home office), aby se snížilo riziko nákazy při setkávání lidí na ulicích.

Jak to bude vypadat s náhradou mzdy?
Pokud se člověk nebude prokazatelně moci kvůli karanténě dostavit do práce, měl by mít nárok na náhradu mzdy ve výši šedesáti procent.

Jak to bude se splátkami úvěrů, když nemám peníze?
Prezidium České bankovní asociace, které zastupuje banky působící na našem trhu, se shodlo na možnosti odkladu splátek o tři měsíce.

Budou otevřeny banky a pošty?
Zákaz se na ně nevztahuje. Takže v nich zařídíte vše, co chcete.

Mám home office a už doma nemůžu vydržet. Můžu do přírody?
Ano, výlety do přírody a parků jsou povolené. Ale lidé by se neměli shlukovat, aby se nákaza nešířila.

Docházejí mi peníze. Kde je seženu, aniž bych si vzal půjčku od lichváře?
Pokud jste opravdu v krizové situaci, lze požádat o pomoc Úřad práce. „Týká se to i rodičů dětí do 10 let, jež s nimi zůstanou doma na tzv. ošetřovném kvůli současné situaci kolem koronaviru. Pro účely dávky se posuzuje mimo jiné příjem všech osob ve společné domácnosti. Žádost o dávku musí být odůvodněná,“ upozorňuje v té sovislosti ministerstvo práce a sociálních věcí, pod nějž Úřad práce spadá.

Jsem podnikatel, nemůžu kvůli zákazům vydělávat a potřebuju zaplatit lidi. Kde na to vezmu?
V současnosti lze požádat například Českomoravskou záruční a rozvojovou banku o bezúročnou půjčku z programu COVID 3. Přesněji se bude jednat o bankovní půjčku, za kteoru se stát zaručí. Ministerstvo práce a sociálních prací pak bude firmám v nouzi proplácet část peněz na mzdy prostřednictvím programu Antivirus.

Změny u valut 

V případě vážnějších problémů lze při nouzovém stavu zakázat i nabývání peněz v cizí měně či provádění plateb z České republiky do zahraničí. To se ale zatím netýká problémů s koronavirem.

Rozsáhlé povodně 

Česká republika již několikrát vyhlášení nouzového stavu zažila. Například v souvislosti s velkými povodněmi v srpnu 2002. Týkal se Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Umožňuje těm, kteří jsou zodpovědní za záchranné práce, požadovat určité povinnosti od lidí, například poskytnutí pomoci, automobilů, materiálu a podobně,“ konstatoval tehdejší premiér Vladimír Špidla. Co ale Česko zatím nezažilo, je aktuální, ještě přísnější nařízení: plošná karanténa.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník