Vše ale musí stihnout nejpozději do 28. ledna 2022. Nejprve je třeba spojit se s exekutorem, který má daný případ na starosti. To se ale dlužníkům často nedaří, i když je třeba kontaktovali co nejdříve, jak to šlo, tedy hned po 28. říjnu. „Řada exekutorů má značné prodlevy v odpovědích, takže zcela běžně máme situace, kdy jsme exekutorovi poslali dotaz těsně na začátku celé akce, a doteď nemáme odpověď,“ stěžuje si Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni, která dlužníkům pomáhá.

Zájem dlužníků o Milostivé léto je přitom podle Hůleho enormní. „Od září se na nás s žádostí o pomoc s řešením Milostivého léta obrátilo přibližně deset tisíc lidí,“ uvedl Hůle. Obvykle Člověk v tísni takovému počtu klientů pomůže za celý rok.

Exekuce. Ilustrační foto.
Měsíc s Milostivým létem: Stačí jen zaplatit původní dluh, jenže i to je problém

Někteří exekutoři naopak k dlužníkům přistupují vstřícně. Kupříkladu jen prostřednictvím Exekutorského úřadu Prachatice v prvních týdnech projektu přes šest stovek dlužníků uhradilo svým věřitelům dohromady osm milionů korun. Tito lidé ale na dalších výdajích ušetřili přes 17 milionů korun. „Vyhovujeme jak žádostem, které bez problémů splňují všechny podmínky Milostivého léta, tak mimořádně i těm, které se vztahují k pohledávkám vybraných soukromých společností,“ uvedl soudní exekutor Kamil Košina.

K akci se totiž dobrovolně přidaly také některé banky a další společnosti. Pomáhající organizace si jejich přístupu cení. „Do Milostivého léta totiž jdou často i za cenu, že ‚svým‘ exekutorům budou ze svého doplácet odměnu a náklady,“ vysvětlil Hůle.

Také díky Milostivému létu si veřejnost podle něj již více uvědomuje, že předlužení nebývá jen důsledkem činnosti lichvářských společností, ale extrémně jej navyšuje neexistence regulace výše dluhů. „Skutečnost, že z dlužného nájmu osm tisíc korun může vzniknout dluh 250 tisíc, nebo z deseti jízd načerno exekuce za 200 tisíc, jasně ukázala, že významná část exekucí je nemravných co do jejich výše,“ tvrdí Hůle.

Daniel Šobáň 
První exekuce kvůli pětistovce. Pak jich přibylo ještě dvanáct. Za 600 tisíc

Podle exekutorů si ale mnozí lidé za své obrovské dluhy mohou sami. „Až příliš často jsme svědky toho, že jsou exekuce vedeny vůči lidem, kteří si úvěry brali sami a dobrovolně často na zcela nesmyslné věci,“ uvedl pro Deník viceprezident Exekutorské komory Martin Tunkl. Zmínil nákladné dovolené či elektroniku jako mobilní telefony a herní konzole.

Za chybu Tunkl označil i to, že Milostivé léto neměří všem dlužníkům stejným metrem. "Má-li stát zájem na odpouštění dluhů, nechť tak klidně činí. Měl by tak však činit nediskriminačním a transparentním způsobem, což se nestalo – na někoho se milostivé léto vztahuje, a na druhého v téměř totožné situaci nikoli,“ dodal Tunkl.