"Pozitivní záchyty ve školách nejsou nějak dramatické, jsou očekávané a potvrzují trend infekce v populaci. Pokud zhodnotíme všechna tři kola testování, tak záchyty v čase nerostou, naopak v některých krajích klesají. Vyšší zátěž byla odhalena na středních školách, popřípadě vyšších odborných školách, nižší na školách základních," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Epidemie je v mezích, uvedl ministr Vojtěch. Uznávání protilátek zatím nebude

Přesnější čísla následně dodal šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. "Všechna tři kola ukázala relativně nízkou, nebo očekávatelnou, pozitivitu. Na základních školách to bylo dvanáct případů na sto tisíc jedinců, na středních a vyšších odborných školách pak zaokrouhleně 21 případů na sto tisíc jedinců," doplnil. 

Podle Vojtěcha tak platí, že plošné testování ve školách nyní pokračovat nebude. „Důležité je, že jsme zmapovali situaci a odchytili pozitivní případy, které nyní trasujeme. S plošným testováním už dál nepočítáme," uvedl. "Pokud by ale situace v některém kraji eskalovala a hygiena by to vyhodnotila, může k tomu dojít v rámci regionu," nastínil šéf českého zdravotnictví.

Během podzimu by se pak mohla uskutečnit dvě kola plošného testování. "Ale to bychom ještě konzultovali," uzavřel. 

Uzavření základní školy v Praze 

Dušek se následně vyjádřil i k stávající epidemiologické situaci v Česku. "Ačkoli epidemie nepochybně zesílila, tak ne do nějakých dramatických číslech. Stále jsme v bezpečné hranici 25 nových případů na sto tisíc případů na sto tisíc obyvatel za týden," nechal se slyšet. 

Ilustrační snímek
Vláda změnila pravidla. Na plavání budou děti z jedné školy moci i bez testů

Podle Duška tvořili mladí lidí v období od 1. do 14. září 34,6 procenta všech pozitivních záchytů v Česku. Školní testování pak 10,2 procenta. Na školách bylo plošným testováním odhaleno 438 případů covidu, z toho 290 na základních školách a 148 na školách středních. 

Plošné povinné testování žáků se v aktuálním školním roce uskutečnilo třikrát, a to 1., 6. a 9. září. Koronavirus v současnosti komplikuje výuku na několika školách. Už v úterý se z důvodu vysokého výskytu koronaviru zavřela Základní škola Chmelnice. V opavské Základní škole Edvarda Beneše je v domácí izolaci hned třetina ze čtyřiadvaceti tříd.