Zákazník musí předložit například dokument o očkování či absolvování testu s negativním výsledkem. Pokud se chystáte vyrazit v pondělí na „jedno“ s přáteli, rozhodně byste měli mít s sebou jeden z níže uvedených dokumentů, nebo antigenní test zakoupený v lékárně.

Deník na základě konzultace se Středočeskou hygienickou stanicí připravil stručný „návod“, s čím vyrazit od pondělí na pivo.  Na rozdíl od kadeřnictví či masáží se v hospodách nebude vést „kniha hostů“, kde by se sepisovaly jejich jména a telefonní čísla. Obsluha bude muset ověřit to, zda je dotyčný otestován či očkován.

Čím se budete od pondělí 17. května prokazovat v hospodě (aspoň jedna z možností) 

PCR test
Pokud jste ho absolvovali, pak můžete zahrádky navštěvovat celý týden: právě takovou má PCR platnost. 

Restaurace už mohou své předzahrádky chystat na první návštěvníky. Takto vypadaly v květnu loňského roku.
PŘEHLEDNĚ: Další vlna rozvolňování přinese otevřené zahrádky i živou kulturu

Profesionální antigenní test
Nechat otestovat se můžete v některém z registrovaných testovacích center – potvrzení má platnost 72 hodin. Zatím stále jsou profesionální  testy pro lidi 3x týdně zdarma.

Potvrzení ze zaměstnání
Pokud se testujete v zaměstnání, požádejte o vystavení potvrzení zaměstnavatele. Zaměstnanci jsou testování 1x týdně, taková je platnost jejich potvrzení.

Čestné prohlášení
Pokud jste zapomněli potvrzení z práce, můžete sepsat čestné prohlášení o tom, že se pravidelně testujete ve firmě s odkazem na zaměstnavatele. Případná kontrola pak ověří pravdivost. "Na konkrétní informace ještě čekáme, abychom i věděli, jak kontrolovat,"upřesnila mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová a upozornila, že čestná prohlášení by měla sloužit případ, kdy doručit potvrzení od zaměstnavatele by bylo složité.

Test přímo v hospodě
Je to krajní možnost, ale hygienici ji zatím připouštějí. Pokud si někdo přinese schválený antigenní test zakoupený například v lékárně, může se otestovat přímo před zraky obsluhy. "U samotestu se předpokládá, že se dotyčný otestuje přímo na místě, jako je tomu nyní u například kadeřnictví," popisuje Šalamunová.

Obchody a centrum města po pondělním rozvolnění v Klatovech.
Češi vzali po rozvolnění obchody útokem. Brali si volno a vymýšleli strategie

Čestné prohlášení pro děti
Pokud půjdou na zahrádku posedět i děti (starší šesti let), pak opět postačí sepsání čestného prohlášení zákonným zástupcem. Děti jsou testovány ve školách (nyní 1x za týden, nově to bude 1x za 14 dní)

Potvrzení o prodělaném covidu a ochranné lhůtě
V případě prodělání nemoci Covid-19 má člověk v těle po dobu devadesáti dnů dostatečné množství protilátek. Lékař vám o tomto vystaví potvrzení.

Potvrzení o očkování
Pokud jste očkován aspoň jednou dávkou, stačí předložit certifikát o provedeném očkování – ten je očkovanému zasílán na mail uvedený při registraci, popřípadě klient může o jeho vydání požádat na místě