Cizozemští studenti přinášejí univerzitám peníze, vyšší prestiž i konkurenci. Zajímaví jsou především ti, kteří se vzdělávají v angličtině, tudíž za studium platí. Podle unikátního výzkumu Domu zahraniční spolupráce jejich počet v posledních pěti letech roste.

Školáci - ilustrační foto.
Vysvědčení pro školy: Žáci i rodiče oznámkovali výuku v karanténě

Cizinci na VŠ - InfografikaZdroj: DeníkKonkrétně Číňanů je za toto období na tuzemských VŠ čtyřikrát více, Íránců a Indů třikrát. Právě Indové si vybírají Česko stále častěji, pro 41 procent z nich je zemí první volby. Oproti studiu ve Velké Británii nebo USA je pobyt v ČR levný. Především pro mediky je to velké plus.

Příprava je administrativně náročná

Joseph John studuje na Slezské univerzitě Opava a pochvaluje si dobrou angličtinu vyučujících, nízké životní náklady a přátelské studentské prostředí. „Příprava na příjezd do ČR trvala rok, administrativně to bylo dost náročné,“ uvedl jeden z nedostatků.

O něm se zmiňuje i souhrnná výzkumná zpráva. Studium na českých univerzitách nestačí jen dobře propagovat, třeba pomocí specializovaných agentur, veletrhů a ambasád, ale také by se měl zajistit snazší průběh přijímacího řízení včetně získávání víz. Bez nich se neobejde 52 % zahraničních studentů, z nichž značná část pochází ze zemí bývalého Sovětského svazu (27 procent).

Ministr školství Robert Plaga
Ministr Plaga rozdal vysvědčení, v září se možná půjde do škol bez roušek

Z odpovědí 8 400 respondentů vyplývá, že kladně hodnotí především vybavení VŠ laboratoří (89 procent), propojení s praxí (70 procent) a reflektování jejich potřeb (75 procent).

Stejnou školu a obor by si znovu vybraly dvě třetiny z nich. Celkově bylo se studiem nespokojeno 12 procent cizinců, nejvíc Němců, kteří mají vyšší nároky na kvalitu učitelů.