Členové konzilia se podle Zimy seznámili během října se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana a měli možnost jej také vyšetřit. Dnes se shodli na tom, že prezidentovi je poskytována špičková péče, souhlasili i s diagnózami a terapeutickými postupy.

"Prezidentům stav i nadále vyžaduje hospitalizační péči a v tento moment mu neumožňuje věnovat se naplno pracovním povinnostem," řekl Zima. "Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné, charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta," dodal.

Prezident Miloš Zeman odevzdal 8. října 2021 hlas ve sněmovních volbách na zámku v Lánech
Zeman jmenuje premiérem Petra Fialu. Učiním tak co nejdříve, slíbil

Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici léčí od 10. října, hospitalizován byl kvůli celkovému zhoršení zdravotního stavu souvisejícímu s jeho chronickým onemocněním. Jeho stav se zlepšil, ve čtvrtek byl přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní oddělení.

Komplikace provázející chronické onemocnění 

Podle informací nemocnice, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Dlouhodobou prognózu Zemanova zdravotního stavu lékaři hodnotili jako krajně nejistou a možnost návratu k pracovním povinnostem v následujících týdnech označili za málo pravděpodobnou. Politici se shodli, že vyčkají do ustavení nové Sněmovny 8. listopadu, po níž podává vláda do rukou prezidenta demisi, a potom si případně od lékařů vyžádají další informace a zváží další postup.

Miloš Zeman podepisuje svolání Sněmovny
Zemanův zdravotní stav se zlepšil. Nemocnice za ním ale Babiše nepustí

Zeman dopoledne v telefonickém rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří. "Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální a díky bohu za to," uvedl prezident. Dodal, že předpokládá, že bude po zbytek svého mandátu, zhruba rok a půl, plnit své povinnosti.

Zasedání multioborového konzilia si ÚVN vyžádala, aby se ujistila, že pečuje o prezidenta podle lékařských předpisů a aby se lékaři shodli na tom, jaká jsou doporučení a prognóza pro prezidentův stav, řekl ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. Konzilium bude podle Zimy stálé. Za ÚVN se ho budou účastnit Zavoral, Monika Nývltová z endokrinologického centra a přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Tomáš Tyll.

Vystrčil: K převodu pravomocí není v současnosti důvod

Pokud Zeman bude schopen vykonávat minimálně nejdůležitější povinnosti prezidenta, k převodu jeho pravomocí podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) není důvod. Vystrčil to dnes řekl ČTK v reakci na závěry lékařského konzilia.

Konzilium se shodlo na tom, že Zemanův zdravotní stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a že prezident se nemůže věnovat práci naplno. Pro Vystrčila to znamená, že Zeman "některé pracovní povinnosti je schopen vykonávat, to znamená minimálně ty nejdůležitější". "Podle mého osobního názoru to potom není o tom, že bychom začali připravovat aktivaci článku 66 (ústavy). Je dobré vyčkat a věřit, že se jeho zdravotní stav bude dál zlepšovat.

Situací kolem prezidentova zdravotního stavu se má příští úterý zabývat senátní organizační výbor. Měl původně řešit, zda je s ohledem na Zemanův pobyt v Ústřední vojenské nemocnici potřeba, aby se Sněmovnou rozhodl o převodu pravomocí prezidenta kvůli přijetí demise současné vlády a jmenování vlády nové.