1. Kde se nový koronavirus vzal?
Podobně jako v předchozích případech to bylo v Číně. Zdrojem nákazy bylo zřejmě nelegální tržiště s divokými zvířaty ve středočínském Wu-chanu. Konkrétně z hadů, kteří se jím nakazili od netopýrů. Divoká zvířata jsou tu delikatesou pro bohaté.

Wu-chan patří mezi nejmodernější města v Číně. Nyní se tam ale bez roušky nevyplatí vycházet ven, což dobře ví i Daniel Pekárek. Další snímky jsou z rodinných alb.
Otec Čecha uvízlého v Číně: Z té epidemie je špatný. Věří ale, že to odezní

2. Čím se liší koronavirus od jiných virů?
Jde o skupinu virů, které se vyskytují u zvířat, jimž působí vážné potíže. Dokážou se přenést na lidi, zmutovat a pak se přenášet mezi lidmi.

3. Je koronavirus z Wu-chanu smrtelný?
Je, ale drtivá většina úmrtí byla zatím mezi starými a zdravotně oslabenými lidmi.

4. Existuje na koronavirus lék?
Proti virové infekci ne, ale podpůrná léčba funguje dle Světové zdravotnické organizace (WHO) dobře.

5. Jak se proti šíření koronaviru bránit?
Striktně dodržovat zásady hygieny. Mýt si ruce, aspoň dvacet vteřin, vyhýbat se zvířatům, živým i mrtvým, a samozřejmě i styku s nemocnými. Omezit kontakt s lidmi, vyhýbat se velkým shromážděním.

Pracovník v ochranném oděvu dává instrukce cestující v pekingském metru
Čína hlásí další mrtvé s koronavirem. Oběti jsou i mimo centrální provincii

6. Může přerůst šíření koronaviru v pandemii?
WHO je zatím poměrně optimistická, že nikoli, a nevyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení. Neuplyne ale den, aby zasažení virem neohlásila nějaká další země.

7. Je třeba se obávat cesty do Číny?
Doporučit cestu do Číny, i vzhledem k dalším uzavíraným městům, nelze. Obezřetnost se doporučuje i pro styk s čínskými turisty. Nakažení nelze snadno odhalit.