Velká Británie se po odchodu z Evropské unie rozhodla nepokračovat v unijním programu studentských výměn Erasmus. Co to pro české žáky a studenty znamená a kolik jich během existence Erasmu do Británie vyjelo?
Velká Británie patří dlouhodobě k nejoblíbenějším destinacím pro výjezdy v programu Erasmus+. Za poslední programové období (2014-2020) tam díky Erasmu ve všech sektorech vzdělávání vyrazilo více než 10 000 Čechů. Ačkoliv se Velká Británie rozhodla programu Erasmus+ nadále neúčastnit, studenti se nemusejí obávat, že by do oblíbené destinace už nemohli vyjet.

Británie se po brexitu Británie stává pro občany z EU cizinou, tvrdší a vzdálenější a nepříznivější než třeba Island.
PŘEHLEDNĚ: Co znamená brexit pro Čechy? Od ledna dojde k mnoha změnám

Projekty programu Erasmus+, které jsou financovány z programového období 2014-2020, mohou být dokončeny za původních podmínek. Tyto projekty mohou být až tříleté, reálně tedy ještě v akademickém roce 2022/2023 mohou čeští studenti a zaměstnanci vzdělávacích institucí jezdit na Erasmus+ do Británie jako dosud. Mladých lidí, kteří aktuálně studují v rámci programu Erasmus+ ve Velké Británii, a těch, již byli k výjezdu přijati a ještě nestihli vyjet, se změny nedotknou.

Lucie DurcováZdroj: DZSJak se budou moci účastnit studijních stáží po září 2023?
I po dokončení projektů financovaných z programového období 2014-2020 budou české školy moci nadále spolupracovat se svými britskými protějšky a pokračovat ve výměnách studentů i zaměstnanců. Předpokládáme, že v programu Erasmus+ se budou britské univerzity a další vzdělávací instituce moci zapojit v rámci podpory spolupráce se třetími zeměmi, případně mohou školy spolupracovat v rámci bilaterálních dohod.

V rámci programu Erasmus+ se studijních pobytů ve Spojeném království účastnili také žáci středných odborných škol a učilišť. Budou mít nadále možnost v rámci krátkodobých či dlouhodobých praxí do Británie zadarmo vycestovat?
V sektoru odborného vzdělávání a přípravy rovněž platí, že projekty schválené z Výzvy 2020 mohou být dokončeny beze změn. Žáci a studenti, kteří se chystali na stáž do Velké Británie v nadcházejících dvou až třech letech proto mohou bez obav vycestovat.

Brexit. Ilustrační snímek
Podepsáno. Česko formálně stvrdilo dohodu mezi EU a Británií

V novém programovém období programu Erasmus+ bude spolupráce s Velkou Británií pravděpodobně probíhat v souladu s pravidly v rámci podpory spolupráce se třetími zeměmi, která však nebyla v sektoru odborného vzdělávání dosud tak často využívána jako ve vysokoškolském sektoru.