Jste podle průzkumů lídry opozice a váš předseda Igor Matovič může být premiérem. Co všechno se tím pro vás a vaši stranu mění?'
To, co říkáte, už sice potvrdily průzkumy tří nebo čtyř agentur, ale jsou to stále jen průzkumy. Počkejme si na to, jak 29. února rozhodne volič. Nechceme krájet dort ještě dříve, než se upeče.

Bivakování v parlamentu. Skupina poslanců v čele s Miroslavem Beblavým nocovala ve spacích v parlamentu.
Blokáda slovenského parlamentu po dvou dnech skončila

Působíte touto nebývalou popularitou zaskočeně. Jste na pozici lídra opozice a vedení vlády připraveni?
Jsme připraveni. Máme lidi, kteří jsou přichystáni na pozice ve vládě. Máme velmi silného lídra Igora Matoviče, jehož popularita ve společnosti také roste. Je sice třeba být ještě stále skromný a pokorný, ale být i připraven. A to jsme.

Hlavním tahounem vaší kampaně je boj s korupcí. Na něm ale přece všechny politické garnitury pohořely?
Já vám sice rozumím, ale boj s korupcí je DNA našeho hnutí. Igor Matovič je solventní člověk, který byl velmi úspěšným podnikatelem, měl síť regionálních týdeníků s 2000 zaměstnanci a byl jeden čas největším plátcem daní na Slovensku. Ve chvíli, kdy si uvědomil, že zaplatí na daních půl miliardy slovenských korun a kde tyto peníze za vlády strany Směr končí, se rozhodl jít do politiky. Matovič korupci z duše nenávidí.

Pokud nás lidé zvolí, tak nám dejte čtyři roky a pak se uvidí, zda s tím pohneme. K moci se nyní na Slovensku dostává generace lidí, která není zatížená komunismem, takže je šance to změnit.

Lidé se sešli na vzpomínkovém shromáždění na Náměstí svobody v centru Bratislavy 21. února 2020 v den druhého výročí vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Shromáždění, které uspořádala iniciativa Za slušné Slovensko,
Dva roky od vraždy. Slovensko si připomíná výročí smrti novináře Kuciaka

Vaše OLaNO prosazuje i přímou demokracii, o vašem programu občané hlasovali na internetu. Chcete dát Slovákům možnost pomocí referenda vystoupit z EU?
O věcech, jako je vystoupení z EU, se v referendu podle ústavy hlasovat nemůže. A to měnit nechceme. Ale institut referenda bychom měli využívat víc, nejen na celonárodní, ale i na regionální úrovni. Postupnými kroky bychom pozici referenda měli posilovat.

Jste odborníkem na obranu. Slovensko na ni dává ještě méně než Česko, kolem jednoho procenta HDP. Zvýšíte to na dvě procenta?
V koaličních rozhovorech budeme navrhovat, abychom podobně jako Polsko zakotvili navázání podílu výdajů na obranu k HDP formou ústavního zákona. Chceme dosáhnout dvou procent HDP.