Co se děje v Rakousku.Co se děje v Rakousku.Zdroj: Deník

Společnosti se daří. Může za to jak navyšování prodejů do rakouských hotelů či gastronomie, tak i vývoz. Jen v loňském roce vzrostl obrat Teekanne o 5,2 procenta na 151 milionů eur. Tržby v maloobchodě však – oproti roku předtím – mírně poklesly. Ročně sklady salzburgské firmy opustí na miliardu čajových sáčků.

Množství z nich poputuje také do kuchyně k Hannah Weiß, mladé matky dvou dětí z Dolního Rakouska. „Zatímco my s mužem preferujeme přírodní z řady Naturtee, děti mají raději čaje ovocné,“ zmínila žena.

Poláci s Ukrajinci soucítí
Poláci s Ukrajinci soucítí. Mnoho z nich Moskva vyhnala z domovů už po roce 1945

Již nyní se pomalu se smiřuje s tím, že si za jedno balení čajů nejspíš brzy připlatí. Přesně před týdnem totiž rakouskými medii proletěla zpráva, že se Teekanne potýká s velkými těžkostmi. Kromě stoupajících nákladů na balení a přepravu jejímu šéfovi Thomasi Göbelovi působí starosti především chybějící suroviny.

Největší potíž je s nedostatkem šípku, který je součástí většiny produkovaných ovocných čajů. Důvodem je výpadek ve sklizni. A to až z osmdesáti procent. „Šípek se sváží především z Chile, kde ve vysokých nadmořských výškách And panují pro jeho růst ideální klimatické podmínky,“ zdůvodnil pro Salzburger Nachrichten Göbel.

Ač to zní s podivem, také ve sklizni šípku sehrála zásadní roli pandemie Covid-19. „Kvůli lockdownům a karanténním opatřením nemohlo jít mnoho sběračů, kteří jsou využíváni ke sklizni divoce rostoucích šípků, vůbec nebo až pozdě do práce,“ pokračoval Göbel s tím, že i to je jeden z důvodů enormního nárůstu cen.

Rakušané se podle šéfa společnosti naučili ve velkém kupovat také novinku, což jsou vysoce kvalitní produktové řady jako je Namas. „Jde o silné bylinné a kořeněné čajové směsi v ájurvédském stylu,“ přiblížil Göbel pro Salzburger Nachrichten.

Ukrajinští váleční uprchlíci. Ilustrační snímek
V Německu už je víc Ukrajinců než v Česku. Podpora je velkorysejší

V kurzu jsou také čaje pocházející z biologického zemědělství. Jedenáct ze čtrnácti nových produktových řad Teekanne uvedených v minulé sezoně na trh bylo plně ekologických. Organický podíl tak v současnosti tvoří více jak čtyřicet procent.

Češi to pocítí nejvíc

Za zmínku podle Salzburger Nachrichten jistě stojí, že ze čtrnácti zemí, do kterých salzburgská společnost vyváží, je hned ve dvou na trhu zcela dominantní. A to v České republice a na Slovensku. Druhou nejprodávanějších značkou čajů je pak v Maďarsku.

Teekanne letos oslaví 140 let od svého založení. Aktuálně je lídrem na trhu s čajem v Rakousku. V sídle společnosti, městské části Liefering, pracuje na 140 lidí, kteří produkují čaje pro region východní Evropy. Mateřská společnost pak sídlí v německém Düsseldorfu.

Rubrika U sousedů

U sousedů. Přečtěte si, co se děje v Německu, Rakousku, Slovensku a Polsku.U sousedů. Zdroj: DeníkV dnešní době víme často mnohem více o tom, co se děje na druhém konci světa, než co se děje těsně u našich hranic, v sousedních zemích České republiky. Proto jsme se rozhodli vám odlehčenou formou přinášet na tomto místě každou neděli zprávy o tom, co se děje „u sousedů“, tedy na Slovensku, v Polsku, Německu a Rakousku. Informovat vás budou lidé, kteří buď v daných zemích žijí, jako je Eliška Gáfriková na Slovensku, Martin Kratochvíl v Polsku, nebo působí u hranic, jako Alexandr Vanžura v Děčíně, nebo Iva Haghofer u rakouských hranic na jižní Moravě. Za inspiraci k vzniku rubriky děkujeme panu Vladimíru Majerovi. Občas přispěji středoevropským pohledem do rubriky i já, evropský editor Luboš Palata. Přejeme hezké nedělní počtení.