Miliony ptáků pravidelně létají mezi Evropou a Afrikou. Jejich sledování se provádí více než sto let pomocí kroužků. „To ale vyžaduje čekat, než okroužkovaného ptáka někdo najde a mnohdy ho najde už mrtvého. Nebo se ptáci chytají do sítí, jako poslední dobou, při organizovaných akcích," řekl Pojer.

V devadesátých letech společně s kolegy se doslechl, že existují malé vysílače, veliké asi jako krabička od sirek nebo trochu větší a umí je sledovat satelit. V té době takto sledovali v Americe sokoly a orly, v Japonsku jeřáby. Tak si řekli, že by bylo dobré zkusit tuto metodu i u nás. Ke sledování vybrali čápa černého.

Začal se rodit projekt Africká odysea a u jeho zrodu stáli tři muži: Miroslav Bobek, který tehdy pracoval v Českém rozhlase a dnes je ředitelem pražské ZOO Lubomír Peške z Akademie věd a František Pojer, jež působil v Národním muzeu. Projekt v polovině devadesátých let sledoval pomocí satelitní telemetrie zmíněné čápy černé.

Ke svému přeletu na zimoviště neletí přímou trasou přes Středozemní moře. „Využívají totiž teplé vzdušné proudy, které stoupají nad pevninou. Plachtí, jsou to vyloženě plachtaři," sdělil dále Pojer.

První rok pozorovali tři čápy, které pojmenovali podle jména v kalendáři, kdy čápa odchytili. Kristýna, Zuzana a Viktor se vydali na cestu do Afriky a expedice sledovala jejich cestu. Kristýna v roce 1995 letěla na zimoviště do východního Senegalu takzvanou jihozápadní trasou přes Gibraltar a byla vůbec prvním čápem s batůžkem – vysílačkou na zádech. Zuzana zimovala v Etiopii východně od jezera Tana a Viktor putoval jihovýchodní cestou přes Suez. Nejprve zimoval ve východním Čadu, později se přesunul do Středoafrické republiky.

Přednášku v muzeu o sledování čápů František Pojer zpestřil vyprávěním zážitků s domorodci nebo vzpomínkami na tehdejší techniku. Například používali satelitní telefon vážící patnáct kilogramů, který se napojoval kabely na baterii v autě.

Pro projekt Africká odysea byla charakteristická jeho velká publicita. Pravidelně o průběhu migrace čápů vysílal reportáže Český rozhlas a také celá řada dalších médií se tématu věnovala.