Na expedici po Africe se děti ze Stříbra sekávají s domorodými kmeny a plní zkoušky dospělosti. Tematicky zaměřený příměstský tábor tento týden nese právě název Expedice Afrika, předcházel mu tábor Mash, ve kterém se děti seznamovaly se základy zdravovědy. Oba příměstské tábory jsou dílem stříbrského Domova dětí a mládeže.

„Děti poznávaly některé kmeny, co znají z literatury nebo nosily vodu v nádobě na hlavě," popsala vedoucí Jitka Slívová. „Dnes je ještě čeká šamanská moudrost, při které se setkají s některými africkými příslovími. Naopak šamanovi budou pantomimicky předvádět naše přísloví," nastínila páteční dopolední program.

Tábor účastníci navštěvují od pondělí do pátku vždy od půl deváté a odpoledne děti odcházejí domů. „Jedinou výjimkou je středa, kdy máme celodenní výlet," dodala Slívová.

Ve středu příměstský tábor zavítal do míst, kde je k Africe trochu blíže, totiž do plzeňské zoologické zahrady. Na africká zvířata se byl podívat také Honzík Machala, který po prázdninách půjde do druhé třídy ve škole v Záchlumí. „Nejvíce se mi v zoo líbil lev a měli tam také ryby," pověděl Honzík a pochlubil se, že doma pomáhá taťkovi s prací. „Stavíme boudu pro našeho psa. Jmenuje se max."

Do páté třídy se chystá po prázdninách Eliška Plášilová ze Stříbra. „Moc pěkné v zoo byly žirafy. A tady je fajn, že plníme úkoly a učíme se o kmenech v Africe. To mě baví."