V sobotu 5. září se mohou vypravit do kostela Nanebevzetí Panny Marie kladrubského kláštera, kde od 20,30 h vystoupí za doprovodu barokní flétny a cembala známá tanečnice Andrea Miltnerová v představení Hudební burleska.

V uplynulých letech byl klášter Kladruby součástí západočeského Letního barokního festivalu. Vždy začátkem srpna se zde konala Barokní slavnost, která nabízela pestrou škálu nejrůznějších zážitků, od poslechu barokní hudby, přes archiv vůní až po taneční vystoupení.

V letošním roce se z důvodu rozsáhlé rekonstrukce kláštera pravidelná slavnost nekonala. "Je nám to celé moc líto, i když jsme samozřejmě rádi, že se klášter opravuje. Barokní slavnost byla u diváků oblíbená a hojně navštěvovaná. Takže jsme přemýšleli, jak ji alespoň malinko připomenout a zároveň nepřipravit příznivce úžasné tanečnice Andrey Miltnerové o její každoroční vystoupení," uvedl kastelán kláštera Milan Zoubek. "Proto jsme se rozhodli, že její vystoupení plné neustálých překvapení, proměn a nálad vyjádřených tancem a pantomimou zorganizujeme ve spolupráci se spolkem, který s klášterem pořádá např. oživené prohlídky," dodal.

Ilustrační foto.
Sezonu ve věži uzavírá performer Wolfchen

V areálu kláštera v současné době probíhají dvě velké stavební akce. První je rekonstrukce krovů, střech a fasád staré prelatury financovaná Ministerstvem kultury. Druhou je projekt Život v řádu placený z prostředků EU, v rámci kterého probíhá obnova budovy starého konventu a části interiérů východního a severního křídla nového konventu. Po dokončení rekonstrukce budou návštěvníkům zpřístupněny nové prohlídkové trasy. Klášterní trasa bude věnovaná životu benediktinů na konci 18. století a její součástí budou např. mnišské cely, zimní refektář, fraterie, noviciát, zahrada na rajském dvoře a samozřejmě klášterní kostel. Zámecká trasa bude věnována historii rodu Windischgrätzů a jejich působení v Kladrubech. "V areálu se tedy horečnatě pracuje a je to i důvod, proč je na prohlídky a většinu kulturních akcí přístupný pouze klášterní kostel," vysvětlil Zoubek.

"Představení Andrey Miltnerové Hudební burleska bude plné neustálých tanečních, pantomimických a hudebních překvapení a proměn, hry světel a tmy a dokonalého splynutí hudby a pohybu. Věřím, že si to návštěvníci v našem nádherném kostele užijí," zve závěrem kastelán.