Předchozí
1 z 6
Další

Marie Kajabová, 72 let, důchodce, Kraslice

Marie KajabováMarie KajabováZdroj: Deník/Roman Cichocki

Pamatuji si ty základní, tedy prvního ledna, pondělí velikonoční a svátky po Vánocích. Ale ani u těch si nejsem jistá. Dříve měli otevřeno, byť jen částečně, ale dnes už dávají prodavačkám volno. Každopádně máme otevřeno více svátků v roce než sousední Němci. Když se to ale sečte, tamní prodavačky pracují méně dnů v roce, protože všechny neděle v roce mají zavřeno. Jediný kdo u nás jede nonstop, jsou vietnamští obchodníci.

Jiří Šindelář, 47 let, provozovatel Bečovské botanické zahrady, Bečov nad Teplou

Jiří ŠindelářJiří ŠindelářZdroj: Deník/Jana Kopecká

Přiznám se, že netuším, ve kterých dnech mají o svátkách obchody zavřeno. Hybridní systém se mi nelíbí. Kdyby bylo na mě, nechal bych obchody zavřeny během všech svátků. Když nejsou otevřeny, určitě to nikoho nezabije, tak proč neudělat jednotný systém? O tom, jak to právě je, se dozvím díky médiím, kterým věřím. Ještě se mi nestalo, že bych přijel do obchodu o svátku, a on měl právě zavřeno. Během svátků totiž do obchodů nejezdím, tento čas se snažím strávit smysluplněji.

Jarmila Poupová, 47 let, ředitelka knihovny, Klatovy

Jarmila PoupováJarmila PoupováZdroj: Deník/Daniela Loudová

Vzhledem k tomu, že se snažím o svátcích a víkendech nakupování vyhýbat, nepamatuji se, o kterých svátcích jsou obchody zavřené. Pokud náhodou informaci potřebuji, aktuálně si ji vyhledám. Z uvedeného důvodu jsem ani nikdy neřešila otázku, zda mi tento systém vyhovuje.

Martin Šebesta, 43 let, řidič, Kladruby

Martin ŠebestaMartin ŠebestaZdroj: Deník/Monika Šavlová

Popravdě moc ne, vánoční svátky jsou myslím zavřeno, velikonoční netuším. Zavřel bych všechny obchody o svátcích, aby si prodavačky odpočinuly. Jedná se přeci jen o pár dní, nikdo by hlady neumřel.

Zdeněk Chmelíř, 47 let, podnikatel, Rokycany

Zdeněk ChmelířZdeněk ChmelířZdroj: Deník/Václav Havránek

Přiznám se, že v termínech otevřených či zavřených obchodů se neorientuji. Ale abych z toho byl zděšený, to určitě ne. Vždy je nějaká varianta se předzásobit, nebo využít toho, co dům dal.

Anna Brabcová, 28 let, personalistka, Plzeň

Anna BrabcováAnna BrabcováZdroj: Deník/Pavel Bouda

Vím jen, že na významné svátky zavřeno bývá všude a mě stejně zajímají jen obchody v mém okolí. Když si nejsem jistá, informuji se dopředu, zda budou mít zavřeno nebo ne. Mívají to většinou vyvěšené u vchodu. Hybridní systém mně vůbec nevadí. Mít zavřeno na všechny svátky by nebylo dobré, takže mně to vyhovuje.