Jak v úvodu řekla Eva Vanišová z odboru kultury Městského úřadu Planá, beseda navazuje na procházku pro veřejnost s tématikou jedlých květin, která se loni setkala s velkým ohlasem.

Knížka obsahující recepty z pampelišek vyšla v polovině února. „Chtěla jsem se zaměřit na nějakou rostlinu, která je všem lidem blízká a kterou spolehlivě znají,“ vysvětluje autorka. „Pampeliška je dekorativní a vděčná. Lze z ní jíst kořeny, listy, poupata i květy. Touto knihou jsem zahájila sérii monografií, která by mohla pokračovat klidně dalšími osmi díly věnovanými oblíbeným rostlinám.“

Jana Vlková knížky vydává od roku 2015. Tato publikace je autorčinou čtvrtou knihou s tématikou květin k jídlu. Knihy jsou rozděleny dle období, obsahují herbářovou část s podrobným popisem jednotlivých rostlin, dále tipy a triky, do jakých jídel je použít a čím je v případě nedostatku nahradit, a dokonce také krátké příběhy ke květinám.

Kde bere autorka pro své knihy nápady? „Různě se inspiruji, ale kreativně vše upravuji dle svých představ. Nejsem typ, který přesně dodržuje recepty. Když vařím, tak je každé moje dílo kulinářský originál.“

V knihovně v Plané se besedy s autory knih konají přibližně jednou za měsíc.

Lenka Mahdalová