Babybox v Mariánských Lázních bude už čtvrtý na území Karlovarského kraje a nejbližší v dojezdové vzdálenosti z tachovského okresu. V případě potřeby či nenadálé situace ho mohou využít i maminky z Tachovska. Zakladatelé potřebovali sehnat na provoz babyboxu tři sta tisíc korun, oslovili proto s žádostí o poskytnutí finanční dotace i města a obce na Tachovsku.

Jednou z oslovených obcí je i Chodský Újezd, který se rozhodl vznik zařízení pro nechtěné děti podpořit. „Myšlenku zřízení babyboxu podporuji. Pro novorozence je samozřejmě nejlepší, pokud je s matkou, ne každému se to ale podaří. Příspěvek za naši obec jsme schválili, klidně se může stát, že ho časem některá maminka z našeho okresu využije. Pro dítě je to tisíckrát lepší než skončit v popelnici. Takhle má šanci na život, na novou rodinu i spokojený život,“ řekl Deníku starosta Chodského Újezdu Jiří Dufka.

Žádost o příspěvek na provoz babyboxu v Mariánských Lázních naopak neschválilo město Planá. „Myslím, že to je dobrá myšlenka, a osobně ji podporuji. Příspěvek jsme neschválili, protože přišel až ve chvíli, kdy už jsme měli žádosti o příspěvky uzavřené. Rozpočet pak během roku s dalšími výdaji nepočítá,“ vysvětlila starostka města Planá Martina Němečková.

Ilustrační foto.
Přípravná třída pomůže dětem připravit se na školu. Rodiče o ní ale zatím nemají moc zájem

Babyboxy mají své podporovatele, ale i odpůrce. Všichni si ale přejí, aby nemuseli číst smutné zprávy o pohozených nebo zavražděných novorozencích. Takové případy se bohužel nevyhýbají ani Tachovsku.
Před nedávnem skončila před soudem cizinka, která na ubytovně v Tachově porodila zdravou holčičku a poté ji brutálně ubila.

„Jsem přesvědčený, že babyboxy jsou v některých případech opravdu důležité. Musí tam být ale návaznost na přímou nemocniční péči, kterou v Tachově nemáme. Zároveň je třeba, aby matky v nouzi věděly, na co mají nárok a kam se obrátit se žádostí o pomoc. Jsem přesvědčený, že pro ně pomocná ruka existuje, je ale třeba, aby ji vyhledaly včas,“ uzavřel starosta Tachova Jiří Struček.