„Tachov leží v regionu, kde se babyboxy široko daleko nenacházejí, proto si myslím, že by tady toto zařízení své opodstatnění našlo," vysvětlil svoji nabídku Hess. „Nejsem sice příznivcem odkládání dětí, ale jsem odpůrce odkládání dětí někde na lavičkách, v parcích a podobně. Proto jsme vymysleli tyto schránky, které mají stálou teplotu a dítě je tam v bezpečí. Podmínkou ovšem je, aby byly umístěné tam, kde je čtyřiadvacetihodinový provoz," vysvětlil Hess.

Proto navrhl jako vhodné místo pro babybox tachovskou polikliniku, domov pro seniory, či záchranku. „Z 58 babyboxů je jich několik, které nejsou přímo v nemocnicích. Jsou třeba na radnici Prahy 2, Prahy 6, na záchranných službách v Hradci Králové a v Českých Budějovicích, v domově důchodců v Táboře. Je jen třeba, aby v místě byla nepřetržitá služba, jež přivolá záchranku," vysvětlil.

Tachovská radnice nechala možnost zřízení babyboxu posoudit. „Dospěli jsme k závěru, že Tachov je příliš malé město, aby byla zaručena anonymita, která je také jednou ze základních vlastností tohoto zařízení. To je hlavní důvod, proč zatím v Tachově babybox nedoporučujeme. Pokud už by se něco takového stalo, že by matka chtěla odložit dítě, babybox je k dispozici v Plzni, kde přeci jen větší anonymita je, navíc dostupnější odborná péče pro miminko," komentovala vedoucí odboru sociálních věcí tachovské radnice Marcela Němcová.

Lékařská veřejnost vidí ve zřízení babyboxu v Tachově klady i zápory. „Vítané by to v Tachově určitě bylo, ale na druhé straně poněkud omezené tím, že tady není návaznost na novorozenecké oddělení," vyjádřil se Deníku ředitel tachovské polikliniky a zároveň dětský lékař František Barták.

Na umístění dítěte do babyboxu je třeba reagovat rychle. I když je v zařízení stálá teplota a dítě je tam v bezpečí, nemůže uvnitř přebývat delší dobu. „Nikdy se totiž předem neví, v jakém stavu dítě je, jaký byl porod a podobně. Proto potřebuje rychle základní péči a je tedy nezbytně nutná návaznost na novorozenecké oddělení," uvedl dále Barták.

Dítě nalezené v babyboxu potřebuje urychleně péči dětského lékaře. Ta by sice byla možná v Plané, kde je lékařská služba první pomoci. „Ta by se ale pro tuto situaci musela dovybavit. I tak by ale bylo nezbytné dítě hned poté převézt na novorozenecké oddělení do nemocnice," uvedl pediatr s tím, že organizačně je zřízení babyboxu ve městě, kde není nemocnice, vždycky náročnější a složitější.

Občanské sdružení Babybox pro odložené děti Statim, v jehož čele stojí Ludvík Hess, instalovalo v Česku babyboxy už na 58 místech. „Dvířky stávajících babyboxů prošlo do života za osm let celkem 93 dětí. Chápeme, že do tohoto zařízení odkládají děti matky, které se ocitly v nějaké závažné životní situaci. I v ní jsme připraveni jim pomoci, proto na babyboxy nalepuji nálepku, že má-li matka nouzi a kvůli tomu dítě odkládá, může se na nás obrátit a pomoci jí můžeme zkusit. Už i tím, že můžeme nabídnout případné ubytování," konstatoval Hess.