Středověk doslova na dosah ruky. Dřevěné či hliněné stavby, zahrádky obehnané plotem z proutí, uvnitř domů otevřené ohniště a hlavně lidé, obývající tuto středověkou vesničku. Takový pohled se naskytl o víkendu návštěvníkům městečka Bärnau. Konala se tam totiž velká středověká slavnost. A právě při této velkolepé slavnosti se představil tachovský spolek Terra Tachovia, který spolupracuje s německým protějškem Via Carolina. Stanoviště měl před branami Historického parku a lidé ze spolku měli  připraveny ukázky starých řemesel jako je kamenictví a kovářství. „Jde vlastně o městské slavnosti, které se konají pravidelně od roku 2001,  letos jsou poosmé. Organizuje je spolek s názvem v překladu My v Bärneuské zemi," řekl Roman Soukup z tachovského Terra Tachovia.

Slavnosti měly v podstatě tři části. Jedno dějiště se odehrávalo na náměstí v městečku, přímo do středověku mohli hosté nahlédnout v Historickém parku na Zlaté cestě a na rozlehlé louce stanovalo zhruba pět set lidí ve sto padesáti stanech. Také zde šlo o ukázky středověku. „Objíždějí podobné akce. Ve stanech mají vybavení na vaření, spaní a vše dobové, jako ve středověku i zbraně a zbroj," poukázal Soukup na stanové městečko s tím, že je možné vidět, jak vojska ve svém ležení přebývala a co vše si s sebou vozila. Něco obdobného u nás k vidění není.

Poutavý pro návštěvníky byl historický park, ve kterém lidé žijí tak, jako se žilo v době před tisícem let.  Jde například v jedné části o slovanskou vesnici  z desátého století. Slované v raném středověku obývali Bavorsko až k dnešnímu Norimberku. Bylo možné vstoupit do jejich obydlí a  přesvědčit se, že život před tisícem let byl velice podobný životu našemu. „Pouze s tou výjimkou, že neměli televizi, počítač, tablet, mobil, play station, mikrovlnného troubu, teplou vodu, …  Ale zase měli více času prožívat plně každý okamžik svého života."