Mnoho milionů už investoval majitel barokního zámku v Trpístech do jeho rekonstrukce. Další miliony bude ještě třeba investovat, aby byla oprava dokončena. Zámek se v sobotu odpoledne na několik hodin otevřel pro veřejnost. „Protože zámek prodělává celkovou rekonstrukci, není možné ho zpřístupnit častěji, proto vždycky využíváme termínu zdejší pouti, abychom ukázali, jak se podařilo za uplynulé období s rekonstrukcí pohnout,“ řekl nám správce Panství Trpísty Jiří Krčmář.

Příležitost prohlédnout si interiéry využily desítky lidí. „Jen žasnu. Byli jsme tu před rokem a je vidět, že oprava hodně pokročila. Současný majitel má určitě k historii a jejímu odkazu vztaha. Je to úžasné,“ vyjádřila se Alena Kožušková z Prahy, která do Trpíst přijela s rodinou z chalupy v Domaslavi. „Letos se nám podařilo vyměnit v celém prvním patře okna. Je také vyštukovaná omítka ve vstupní hale prvního patra,“ vyčetl správce zámku. „V dalších pěti místnostech je vybíleno, někde se budou pokládat parkety. Jedna místnost je kompletně zařízena dobovým nábytkem, a to v orienátlním stylu,“ dodal. Právě sehnat mobiliář je podle správce na celé rekonstrukci zřejmě to nejtěžší. „Když se nám podaří něco z původního vybavení objevit, pokusíme se to odkoupit.“ Ne vždy se to však podaří.

Proto chce správa zámku původní vybavení, které se nepodaří získat, nahradit věrnými replikami. Kromě místnosti v orientálním stylu v prvním patře mohli v sobotu návštěvníci obdivovat v přízemí dvě unikátní křesla. Majitel je odkoupil z bavorského zámku, který vlastní slavný hollywoodský herec Nicolas Cage. „Máme prokázáno, že herec tato křesla skutečně používal,“ prozradila návštěvníkům při prohlídce průvodkyně. Do rekonstrukce trpístského zámku se loni investovalo 127 milionů korun.

Letos bude tato částka podle Krčmáře ještě vyšší. Čtvrtinu nákladů získává Panství Trpísty formou dotací od státu, zbytek hradí z vlastních zdrojů. Zhruba 25% objemu prací, které rekonstrukce vyžaduje, je dokončeno. „Obrovské částky spolkla například oprava krovu a stropů,“ informoval správce. Kompletně hotov je například jedenáctihektarový zámecký park, který se podařilo celý revitalizovat. Roste v něm řada vzácných dřevin, jako například jinan dvoulaločný (ginkgo biloba). Zámek v Trpístech je barokním dílem a patří k nejcennějším barokním památkám západních Čech. Postaven byl v první polovině 18. století.

Vlastnilo jej několik majitelů, po válce připadl státu, který jej užíval do devadesátých let. Byl zde dětský domov s polepšovnou pro dívky. Nejvíce památce podle současných provozovatelů ublížila devadesátá léta minulého století, kdy se areál dostal do rukou akciové společnosti, která velkou část majetku vytunelovala. Současný majitel získal zámek Trpísty do vlastnictví po roce 2000 a od té doby usiluje o jeho záchranu. „Zatím nepočítáme s tím, že bychom zámek otevírali pro veřejnost častěji. Prvotní je pro nás co nejrychleji dokončit rekonstrukci,“ uvedl správce Jiří Krčmář. Společnost Panství Trpísty nicměné počítá s tím, že podstatná část zámku bude po dokončení oprav zpřístupněna. V přízemí by pak měla být umělecká galerie.