Tato podivná stavba u Chodové Plané sloužila jako úkryt při lovu dravců a protože lovci k vábení používali výra, říkalo se takovému lovu „na výrovku“ a stavbě či úkrytu výrovka, někdy výrovník. Dnes už je tento způsob lovu u nás zakázaný a dravci chránění, malá věž ale zůstala. Postavit ji nechal chodovoplánský hrabě koncem devatenáctého století. Od té doby zde byla bažantnice, která s různými přestávkami a v různém rozsahu fungovala ještě nedávno.

Videovýlet s Deníkem: Výrovka

Zdroj: Youtube

Lovci měli za úkol chránit bažanty před útokem dravců. Nahoru na věž umístili mechanickou vycpaninu výra, kterou pomocí drátků nebo provázků zespodu ovládali. Pohybující se výr lákal dravce, ti na výra nalétávali a uvnitř výrovníku byl ukrytý střelec, který pak lovil dravé ptáky. Lovci využívali přirozeného nepřátelství mezi sovami a ostatní pernatou zvěří. Někdy se při lovu na výrovku používal i živý výr veliký umístěný v kleci.

Lesní kaple u Kynžvartu
Lesní kapli u Kynžvartu nechal postavit Metternich, chtěl ulevit náporu poutníků

Jistou zajímavostí je, že v době, kdy u Chodové Plané fungovala bažantnice, odchovali zde i deset tisíc bažantů za rok. Ve volné přírodě však bažanta uvidíte jen velice vzácně. Jde o nejvíce lovený druh zvěře. Kohouti se v honitbách loví od 16. října do 31. prosince v bažantnicích až do 31. ledna. Roční odstřel se v republice pohybuje kolem půl milionu kusů.

Vzhledem k době lovu se bažant stal i častou pochoutkou právě kolem vánočních svátků.