Od čerpacích stanic na Tachovsku ujíždějí řidiči bez zaplacení. Pumpaři jsou bezbranní a újmu platí z vlastní kapsy. Nejaktivnějšími zloději jsou prý Poláci, odvádějí pozornost a kradou ve velkém. „Na čerpací stanici v Rozvadově jsem dělal půl roku. Za tu dobu mi ujelo přibližně pět řidičů, celkem mě to přišlo na pět a půl tisíce korun,“ uvedl Jiří Sýkora ze Stráže.

Jak je to možné? „Lidé prostě využívají situaci, kdy se obsluha věnuje platícím zákazníkům a je frmol. Často se také stává, že zejména Poláci odvádějí pozornost, vysypávají drobné na pult, cloní a mezitím jejich kolegové kradou i v obchodě,“ konstatoval mladý muž. „Pokud jedou k hranicím, tak můžeme zavolat na přechod a zloděje tam zastaví. Možné je i zavolat dálniční policii, pokud se vydají k dálnici. Většinou je ale akce dobře promyšlená a aktéři ujíždějí po klasické silnici, kde jsme na ně krátcí,“ řekl Sýkora. „V okolí čerpací stanice jsou kamery, z kterých je možné přečíst registrační značku. Často ale k pumpě přijedou auta i bez značky. Natankují, ujedou a registračku si někde nasadí zpátky,“ upozornil muž. „Za ujetí vozidla se zodpovídám, ale jak máme toho řidiče asi chytit? To se mám nechat zabít? Celkově je to špatně vyřešené,“ míní Sýkora.

I další pumpaři na Tachovsku mají podobné zkušenosti. „Zrovna minulou neděli mi jeden řidič pláchnul, stálo mě to devět set korun. Za posledních čtrnáct dní je to už třetí případ,“ konstatoval Jaroslav Mikulanda z čerpací stanice v Nové Hospodě. „Škodu musím zaplatit ze svého. Jsme proti řidičům úplně bezbranní,“ dodal. „U nás krádeže nejsou tak časté. Většinou se tento problém vyskytne tak jednou za dva měsíce. Co si já osobně pamatuji, tak se podařilo ujet řidiči, který si natankoval pomalu za dva tisíce korun,“ zmínila se obsluha jedné čerpací stanice v Tachově, která si nepřála být jmenována z možného pracovního postihu. Je nějaké řešení? Někdo spoléhá na schované hřeby v odtokových kanálcích jinde vše ponechávají náhodě. „Já si myslím, že by pomohla klasická závora. Bohužel by se prodloužil čas tankování,“ řekl nám na závěr Jiří Sýkora. Někteří řidiči si nedovedou představit, jak může někdo ujet bez placení. „Mě osobně by tohle nikdy nenapadlo a abych se přiznal, asi bych neměl ani odvahu to uskutečnit,“ řekl Deníku Václav Pilát z Tachova.