Dvacetileté pátrání hledače a zájemce o místní dění Františka Soukupa přináší své plody. Jedním z nich byla beseda o historických skutečnostech i domněnkách o Studánce a jejím blízkém okolí. Soukromý badatel chodil po polích i cestách a nalézal různé předměty, v archivech pak dobové fotografie i texty. Dokumentaci pak uspořádal a připravil pro zájemce z řad veřejnosti páteční poutavé vyprávění doplněné obrazovými materiály a besedou.

„Po besedě jsme ještě chvíli seděli a lidi zajímalo vše kolem Studánky," pověděl Soukup a popsal, že zjistit všechny skutečnosti, zajímavosti a podrobnosti o věcech kolem transportu a konce druhé světové války nebylo nijak jednoduché.

Právě transport vězňů, který putoval i kolem Studánky, byl jedním z témat besedy. Podle Františka Soukupa není dosud mnoho materiálů publikovaných. První archiv, který badatel navštívil, byl ten v Tachově, poté i policejní archiv v Praze. Následovaly dopisy do dalších, i zahraničních. „Jde svým způsobem o takovou kuriozitu. Protože neumím německy, napsal jsem dopis nejprve v češtině a pak si ho nechal počítačem přeložit. Po zaslání do archivu do Flossenbürgu jsem dostal odpověď, že nemůžou tu němčinu přečíst," sdělil Deníku hledač a pokračoval: „Ať prý píšu po našem, že tam umí česky." Podobná situace se odehrála i s dopisem do Buchenwaldu. Tam se dopis od Františka Soukupa dostal do ruky člověku, jehož kamarád umí česky. Problém s jazyky byl tak rázem vyřešen.

Na transport vězňů je tolik rozdílných názorů a informací, že se podle Soukupa některým ani nedá uvěřit. Pátrání ale pokračuje. „Vězni byli v odkrytých vagonech šest dní. Devadesát lidí na dvaceti čtverečných metrech plochy. Zajímalo by mne, co se dělo během transportu. Z naložených čtyř tisíc jich do Tachova dorazila jen polovina," poukazuje Soukup s tím, že museli být vězni nejspíše někde vyloženi nebo přeloženi na jiný vlak. To však není dosud známo.

Rozsah přednášky zaujal Helenu Žežulkovou, která přijela z Halže. „Představu o hledačích jsem měla jinou. Jejich význam je ale poněkud širší pro společnost. Historii dávají podobu, kterou například archeologové nemohou zvládnout. Pomáhají k pochopení historie svým specifickým přístupem," svěřila se. Večerní besedu si pochvalovala také starostka Studánky Irena Zapletalová. „Byl to vážně vydařený večer. Nadchla mě účast celkově, ale hlavně místních," vyjádřila se. Pozvánku na besedu dostali Studánečtí do svých schránek. „Pan Soukup tam měl také své skalní příznivce. Jeho znalosti a píle jsou neuvěřitelné. Po skončení všichni byli besedou nadšeni. Nejde o to si někde něco přečíst, ale on sám objevuje neprobádané a to se mi na něm líbí," dodala starostka.

Páteční besedy se zúčastnilo více než 50 hostů a trvala přes dvě hodiny. „Už nyní vás mohu pozvat na besedu s Romanem Soukupem o Zlaté cestě a další beseda bude o naší Staročeské konopické s Janem Práškem," pozvala závěrem Zapletalová.