Robert Vašíček z Valchy je živel, stejně jako se to říká o vodě. A tu má Robert skutečně rád stejně jako přírodu. Obětoval jí zatím větší část svého života a taky všechny peníze, co vydělal. V podobě vybudování rybniční soustavy nedaleko Valchy si plní svůj životní sen. Naštěstí má skvělou ženu, která ho ve všem podporuje, a mnohými úskalími, jež jim cesta za snem připravila, jdou ruku v ruce. A tak společně před lety začali budovat čtyři rybníky, které nazvali dle nedalekých pozůstatků bývalého Čertova mlýna Rybniční soustava Čertův mlýn. Vašíčkovi tehdy zakoupili pozemek s tím, že jej chtějí zkultivovat, aby rybníky mohly zadržovat vodu, což je v době všeobecného úbytku vody pro přírodu velmi záslužné. (Čím vším museli projít, než získali potřebná povolení a mohli začít, už Deník psal.)

Přestože si manželé nikdy nechtěli všechny čtyři rybníky nechat jen pro sebe a dělat z nich komerční areál, rozhodli se nakonec jeden už v uplynulém roce zpřístupnit coby přírodní koupaliště. A zájem veřejnosti o koupání byl velký, hojně ho využívaly maminky s malými dětmi, takže k němu pro větší pohodlí návštěvníků poprvé otevřeli přes léto také Bistro na Čerťáku. „Navíc na zdejší cyklostezce, která vede téměř vedle nás, je opravdu velký pohyb cyklistů, ale i turistů, tak jsme tak trochu podlehli jejich nátlaku, kdy nás žádali, že by bylo fajn mít si kde nejen odpočinout, ale i osvěžit se,“ vysvětluje Vašíček. A podobné vzkazy jim začaly přistávat ve zprávách a příspěvcích na sociálních sítích, kde mají založený svůj profil, i letos s příchodem prvního sluníčka, kdy do přírody turisté a cyklisté opět vyrazili.

Bistro se tedy pro letošní rok chystají otevřít již v pátek 21. dubna. „Zatím budeme fungovat jen přes víkendy, od půlky června pak denně,“ říká paní Šárka Vašíčková, která se o chod občerstvení stará. „Zahájíme sezonu buřtama a táborákem, na grilu uděláme klobásky. Všichni jsou zváni a vítáni. Jinak pak v létě budeme nabízet několik druhů pizzy, kroketky, hranolky, smažený sýr a řízky. A samozřejmě nápoje nealko i alkoholické. Chybět nebude ani kávička a malinový dort,“ láká Vašíčková turisty. „Pivko máme od Plzeňského Prazdroje, kterému vděčíme za vybavení. Od nich máme nejen slunečníky, ale i lehátka. To byla velká pomoc. Do pátku sem vše opět nastěhujeme a zákazníci budou mít pohodlíčko,“ dodává.

Práce na areálu nejsou zdaleka u konce. Pan Vašíček momentálně vyžíná a upravuje prostor, kde už v minulosti vysázel nové smrčky, aby mohly dobře dál růst, a chystá se na další výsadbu stromků v okolí. „Stromy budou také kolem rybníků a podél cesty dozadu za zbytky mlýna,“ plánuje. „Hotovi nejsme a nejspíš nebudeme nikdy, práce je tu neustále dost. Brzo už začne sekání trávy, což je nekonečný příběh, stejně jako údržba břehů a prostě chod celého areálu,“ dodává majitel objektu. „I přesto, že jsme nakonec z našeho pozemku udělali odpočinkové místo pro veřejnost, trváme na jasných pravidlech, která pokud by se někdo rozhodl nerespektovat, bude vykázán a více ho u nás nechceme,“ upozorňuje cedule u vstupu. „No setkali jsme se taky několikrát za sezonu s chováním pro nás naprosto nepřijatelným, takže někteří lidé se k nám už prostě nedostanou,“ krčí rameny.

Malebné místo, kde naleznete klid a odpočinek, je díky aktivitě paní Šárky možno nalézt také přes QR kód a po dlouhém snažení je nově zaneseno také v Mapy.cz, kde ale letecký pohled na místo není aktuální. „Google mapy jsou v tomto pružnější, zde zájemci uvidí aktuálnější stav našich rybníků a okolí,“ říká Vašíčková.

Do rybníků manželé nakonec přes počáteční váhání vysadili menší množství ryb, které možná potěší ty, kdo se rozhodnou přijet si užít na rybniční soustavě historicky první rybářské závody. Naplánovány jsou na září a majitelé a zároveň organizátoři nabízí výjimečně možnost přespání v areálu ve vlastním stanu.