„Stoupá počet záchytů řidičů pod vlivem drog, stoupá i objem drog v odhalených varnách a pěstírnách. S mým bavorským protějškem jsme se dohodli na ještě intenzivnější spolupráci," potvrdil Chovanec. V nejbližší době se tedy setkají policejní prezidenti a naplánují společné akce, které budou namířené proti výrobcům a distributorům drog právě v příhraničních oblastech. „Musíme ukázat, že proti drogám budeme bojovat tvrdě a nekompromisně," dodal ministr na schůzce, kde ho doprovázeli policejní prezident Tomáš Tuhý a ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Po Schengenu

Bavorský ministr Herrmann připomněl, že prodej drog se ve velkém rozjel po vstupu Česka do Schengenu. Na druhou stranu připustil, že dosavadní spolupráce s tuzemskou policií je na velmi dobré úrovni. Ani jeden z ministrů však nechtěl specifikovat, jak bude zmíněná hlubší spolupráce vypadat. Podle všeho se ale kriminalisté více zaměří na profesionální výrobce.

Obchod s narkotiky kvete zejména na tržnicích, které ovládají Vietnamci. Chovanec uvedl, že nově by republika mohla vietnamské kriminálníky deportovat zpět do vlasti, kde by si odpykali svůj trest. „Pan ministr v tomto roce plánuje cestu do Vietnamu. Hlavními tématy této cesty by měly být repatriace odsouzených a uzavření smlouvy o policejní spolupráci," podotkla Denisa Čermáková z ministerstva vnitra s tím, že smlouva by měla pomoci právě v boji proti drogám.

Umí zachytit

Dlužno dodat, že bez škraloupu nejsou ani oblasti blíže ke středu země. Například před několika dny tachovští kriminalisté v Plané zatkli distributora pervitinu a minulý rok v září odhalili ve Stráži obří varnu. Tu obsluhovalo několik Vietnamců. Kdyby zajištěný pervitin prodali, vydělali by více než deset milionů korun. Nyní už jsou za českými mřížemi.

Narkomani jsou často nezaměstnaní, ale na „fet" měsíčně potřebují zhruba pětadvacet tisíc korun. Proto porůznu kradou a roste drobná kriminalita. „Funguje to tak, že výrobce prodá distributorovi gram za šest až osm stovek. Ten si přidá, a pokud droga putuje dál, v Plzni se může prodávat až za dva půl tisíce korun," popsal systém jeden z tachovský kriminalistů, který nechtěl z taktických důvodů sdělit své jméno. Jak rostou ceny, rostou i škody na majetku. Ročně v celé republice zfetovaní zloději napáchají škody za zhruba 4,5 miliardy korun. Další stovky milionů stojí léčba závislých. Ministr Chovanec proto chce do boje proti narkomanům ještě více zapojit Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a pochopitelně i protidrogovou centrálu.

V případě, že se budou konat akce zaměřené proti narkomanům, neměli by to občané pocítit. Dříve si totiž Češi stěžovali, že jsou německou policií zbytečně „buzerovaní". Prý nehrozí ani návrat celníků na hraniční přechody.