„Tuto soutěž určenou potravinářským středním školám vyhlásil Plzeňský kraj letos poprvé. Cílem bylo aktivně seznámit studenty s kvalitními regionálními potravinami a zároveň podpořit tradiční krajové receptury,” uvedla ředitelka školy Zdeňka Valečková.

Z Boru se do soutěže přihlásila dvě družstva složená ze studentů oboru kuchař – číšník a obě postoupila do finále. Přitom podobné soutěže se zúčastnila úplně poprvé. Pětičlenné odborné porotě, v níž nechyběl ani „kluk v akci” Ondřej Slanina, předložili borští toto soutěžní menu: sýrová terina se švestkami v portském víně, šulíci proložené kysaným zelím a peršínskými špekáčky, podávané s plátky víkendového chleba, dále pak parfait z uzeného tolstolobika, podávaný s listovým salátem a také pivní guláš, podávaný se svazky lusků a opečenými nudlemi. Uvedené menu a jeho následná ochutnávka nadchla porotu natolik, že Zdeňku Palmovi a Martině Moravcové udělila druhé místo ohodnocené finanční částkou deset tisíc korun. Druhé družstvo ve složení Martina Volfová, Michaela Polivková a Tomáš Bizoň získali šek na pět tisíc korun za třetí příčku. Kromě toho týmy obdržely dárkové koše a další drobné odměny.

Uvedené menu je pro mnohé tak trochu záhadou. Co jsou to například šulíci asi ví jen málokdo. „Už více než rok sbíráme po pamětnících zajímavé recepty a sestavujeme z nich kuchařku s názvem Tradiční kuchyně na Tachovsku. Jsou v ní recepty z doby, kdy tu žilo před válkou německé obyvatelstvo, ale i poválečné, které přivezli noví obyvatelé z mnoha míst,” pochlubila se ředitelka školy.

Kuchařka prý bude do konce tohoto měsíce hotová a bude v omezeném množství dokonce v prodeji. „Chceme ji nabídnout zájemcům 1. prosince při rozsvěcení vánočního stromu. Budeme mít na náměstí v Boru tradičně už od odpoledních hodin stánek s cukrovím, mikulášskými perníčky a také s touto regionální kuchařkou,” řekla ředitelka Valečková.