Z původní menší burzy se postupem času stala akce, která spolehlivě zaplní velký sál tachovské Mže. A výtěžek dokonce pomáhá potřebným.
V sobotu mohou být k prodeji nabídnuty všechny dětské potřeby, sportovní vybavení, obuv, knížky, nepotravinové rukodělné výrobky.

„Burza je určena nakupujícím, kteří mohou pořídit za příznivé ceny věci na sebe i na děti. Také maminkám, které mohou nabídnout k prodeji věci po svých dětech," upřesnila organizátorka.

Burza pomáhá

Věci, které se nepodaří prodat, je možné zanechat na místě pro charitu. Dětské oblečení bude využito pro potřeby klientů Centra podpory rodiny Kotec v Tachově. V minulých letech pomohly darované věci Azylovému domu pro ženy Naděje v Plzni, Azylovému domu pro matky s dětmi v tísni Domažlice, či Dětskému a porodnickému oddělení Domažlické nemocnice.

„Součástí burzy bude opět možnost nákupu z benefičního prodeje oblečení na dospělé, tedy z tzv. Hospicového bazárku, kdy výtěžek bude použit na provoz mobilního hospice," dodala Prchalová s tím, že při podzimní burze se prodejem oblečení vybralo na tachovský hospic jedenáct a půl tisíce korun.
Rodiče, kteří přijdou nakupovat s dětmi, mohou také na místě využít zařízení Krteček, které zajišťuje dětský koutek.

Jak se zrodil nápad

„Uspořádat burzu jednou za půl roku se rozhodlo několik maminek, které navštěvovaly v roce 2009 Mateřský klub Krteček při Evangelické církvi metodistické v Tachově. V počátcích se konala v menších společenských prostorách, postupně zájemců ze strany prodávajících i nakupujících přibývalo, až se počet prodejních míst vyšplhal na padesát," popsala organizátorka.

To už bylo zapotřebí většího prostoru, který se podařilo najít na podzim 2014 v Lidovém domě, ale následující jaro už se akce konala ve společenském sále Mže. Tam je k dispozici 74 prodejních míst. Ta se vždy podařilo zaplnit (zájemci o prodej dostanou bližší informace na emailové adrese burzatachov@email,cz).
Z malé akce se nakonec stala velmi oblíbená burza. „Skoro každá rodina asi řeší, kde sehnat výhodně oblečení na děti, které se téměř co půl roku mění. Když už se to pořídí, pak se zase řeší, jak se toho zbavit. Burza je možnost, kde mohou maminky zkusit nabídnout, co druzí ještě upotřebí. Když se jim nepodaří prodat, mohou na burzu přijít znovu, nebo věnovat věci potřebným. A pro ty, kteří oblečení shání, je to příležitost vybrat si na jednom místě z pestré nabídky," vysvětlila pořadatelka.

Tu také překvapila účast poté, co se změnil termín. „Vždy jsme se scházeli dopoledne, až do minulého podzimu, kdy jsme kvůli organizaci přesunuli burzu na odpoledne a byli jsme překvapeni. Účast veřejnosti už se dala počítat na stovky. Jsme rádi, že se tato akce setkává s oblibou u rodin, protože jde v neposlední řadě i o společenskou událost, kde se lidé setkávají. Viděla jsem několikrát, že se při burze maminky skamarádily."

Není to jednoduché

Burza je nevýdělečná akce s dobročinným přesahem, jediná svého druhu a rozsahu v Tachově. Všichni organizátoři pracují bez nároku na odměnu, naopak akci časově i finančně dotují, to vše při své práci a rodině.

„Pro mě osobně to znamená asi dva měsíce předem začít s propagací. Štěstí je, že můj muž vyrábí veškerou grafiku. Se spolupracovnicemi umisťujeme plakátky na více než stovku míst v Tachově i okolí, aktualizujeme stránky, kontaktuji školky a školy v okrese, posílám oznámení. Nově se promítala upoutávka i před každým představením kina v Boru. Zajišťuji veškerou komunikaci se zájemci o prodej," popsala Prchalová, co vše je třeba pro zdárný průběh burzy udělat.

Ovšem dnem burzy starosti zdaleka nekončí. „Darované věci přebírám, aby se co nejdříve mohly odvézt tam, kde jsou potřeba. Několikrát od nás rádi přijali věci v azylovém domě v Domažlicích. Také vypraní darovaní plyšáci jistě potěšili nemocné děti v domažlické nemocnici. Před zimou zase darované oblečení uvítaly maminky v azylovém domě v Plzni. Tentokrát dětské oblečení zůstane v Tachově pro potřeby klientů Centra podpory rodiny v Kotci. Předem děkujeme všem, kteří se rozhodli charitu podpořit. V neposlední řadě jsme rádi, že předplatným Tachovského deníku pro Domov seniorů může burza dostat další dobročinný rozměr.