Sehnat v Tachově byt k pronajmutí je téměř nadlidský úkol. Ač je to nelíbivý fakt, je to bohužel pravda. Určitou možností je žádost o městský byt. To je ale také běh na dlouhou trať. Bytu se dočkáte průměrně tři roky od podání žádosti. Je tedy jasné, že zmiňované nedostatkové profese to může odradit. Zástupci města o tomto problému ví a mají na něj řešení. „V rámci rady města existuje dohoda, která přednostně přiděluje městské byty právě profesím jako jsou policisté, doktoři, hasiči, učitelé a další," vysvětlil starosta Tachova Jiří Struček.

Tím se naskýtá naděje, že by zmiňovaní nemuseli na bydlení čekat dlouhé tři roky, někdy i více. „Samozřejmě to také záleží na počtu žádostí. Těch je samozřejmě mnoho. Ale žadatelé z řad policie a dalších velice potřebných organizací na byt čekají opravdu kratší dobu," uvedl starosta.

Žádost o byt by měla být podána ředitelem, či vedoucím určitého orgánu. Poté má šanci na úspěch. „Mohu s klidem říci, že tento způsob opravdu funguje. Již jsme tu měli žádosti od jedné učitelky, policisty a dalších. Ač by tato přednost mohla některé občany pobouřit, je nutné si uvědomit, že zmiňované profese jsou opravdu důležité," na závěr řekl Struček.