Podle ornitologických kroužků, jednomu z nich bude letos 12 let. Oba byli kroužkovaní v Německu. Jeden právě v roce 2010 ještě jako mládě v prachovém peří u Gundelsheimu, tedy vzdušnou čarou od Boru z hlediska čapích přeletů doslova kousek, nějakých 160 km. Tento posel jara je ale čapí dáma a byla navíc pozorovaná v Boru celkem dvanáctkrát.

I ve svých dvanácti letech ale není zdaleka nejstarším čápem, který kdy dorazil na Tachovsko. Rekord totiž drží Máňa, jak jí místní pojmenovali. Jde o čapí samici, která hnízdila v roce 2020 na komíně v Plané a podle ornitologů jí tehdy bylo úctyhodných 28 let. Jako o veliké vzácnosti hovořil Jaroslav Cepák, vedoucí kroužkovací stanice Národního muzea v Praze, kam se scházejí veškeré informace o pozorování ptáků. „Je to velmi vzácné. Převedeno do lidského světa, je to podobné jako stoletý, spíš ještě starší, člověk,“ sdělil už dříve Deníku a dodal, že čápi nejsou tak věrní místu hnízdění jako jiné ptačí druhy a poměrně často hnízda střídají. To ale neplatilo o Máně, která se do Plané vracela a také o čápici v Boru, která zde opakovaně hnízdí.

Spolu borskou ptačí dámou je i čáp, který také svůj ornitologický kroužek získal v Německu, a to v roce 2016 u Westheimu. Zajímavostí je, že právě oba tito poslové jara byli podle ornitologických záznamů spolu pozorováni koncem července 2021 u kostela v Černošíně.

Nové dva druhy hadů má plzeňská ZOO. Ve specializované expozici Království jedu jsou k vidění zmije malooká a křovinář černohlavý. Kromě těchto novinek je k vidění dalších zhruba 20 druhů plazů. Na některé se můžete podívat v naší fotogalerii.
Zoo v Plzni má v Království jedu nové hady, podívejte se na fotky